«Καυτή» η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα

Αμφίβολος παραμένει ο «μποναμάς» για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σκληρό πρέσινγκ στον Στουρνάρα για τις «τρύπες» που εμφανίστηκαν στο πρόγραμμα. Τα αδύναμα σημεία του greek success story, τα «ψιλά γράμματα» και η εκλογολογία.

«Καυτή» η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρχε ένδειξη εάν οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν στο eurogroup και στο ecofin για την αναδρομική ισχύ της απόφασης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ΕΣΜ.

Η Γερμανία και ακολούθως οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες επιμένουν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για την αναδρομική ισχύ και γι’ αυτόν τον λόγο το EuroWorking Group αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στο έγγραφο που προετοίμασε για τη συνεδρίαση του eurogroup με ημερομηνία 12 Ιουνίου, και το οποίο έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr, δίνονται τρεις διαφορετικές προοπτικές:

- Να μην υπάρξει καθόλου αναδρομική ισχύ. Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να προσμετρά τα 50 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος, κάνοντας πολύ δύσκολη τη βιωσιμότητά του μεσομακροπρόθεσμα.

- Να υπάρξει αναδρομική ισχύς υπό προϋποθέσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν από το ecofin.

- Nα ισχύσει αναδρομικά ανά περίπτωση (case by case) επιλογή η οποία δεν θα εγγυάται ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

Τους τελευταίους μήνες ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η απόφαση για αναδρομική ισχύ θα είναι θετική. Όμως, Γερμανός διπλωμάτης μας ανέφερε ότι συμφωνία επί της γενικής αρχής θα υπάρξει μεν αυτήν την εβδομάδα, όμως τα ψιλά γράμματα που μας ενδιαφέρουν μπορεί να αργήσουν έως και έναν χρόνο.

Η τρόικα στο Λουξεμβούργο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup οι υπουργοί αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας, καθώς ήδη από χθες έχουν στα χέρια τους το πόρισμα της τρόικας που μας «καίει» σε μια σειρά τομείς.

Το δημοσιονομικό κενό, αλλά και οι προοπτικές μεγέθυνσής του έχουν φέρει τους δανειστές σε δύσκολη θέση γιατί επισήμως δεν υιοθετούν απόλυτα το greek success story.

Όπως μας ανέφερε, όμως, κοινοτικός παράγοντας, οι αξιωματούχοι της τρόικας, αφού έλαβαν εντολές από τους προϊσταμένους τους, διεμήνυσαν τόσο στον κ. Στουρνάρα όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι δύσκολα η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο να ζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα τον Σεπτέμβριο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί χωρίς να χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, φέρνει στο προσκήνιο τις γνωστές επιλογές «λιτότητας» που περιλαμβάνουν έως και αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά.

Όσο για τις εκλογές, φαίνεται πως οι εταίροι δεν ανησυχούν γιατί καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης παρέμειναν ανοικτοί. Και όπως μαθαίνουμε, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τα τρία κόμματα ότι δεν θα γίνουν εκλογές, παρά τις διαρροές στον ελληνικό τύπο, που προφανώς είχαν και τον χαρακτήρα εσωτερικής κατανάλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v