Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Οι αστοχίες στα έσοδα και το plan B

Το χαρτί των τιτλοποιήσεων ετοιμάζεται να παίξει το Ταμείο μετά τις αστοχίες σε κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις και την υστέρηση στα έσοδα. Πού επισπεύδεται η πώληση. Αγώνας δρόμου από ΟΠΑΠ για λαχεία, τεχνολογικό πάροχο.

ΤΑΙΠΕΔ: Οι αστοχίες στα έσοδα και το plan B

Το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, οι καθυστερήσεις στην έγκριση των συμβάσεων πώλησης του ΟΠΑΠ και εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων και το σχετικά χαμηλό τίμημα που προσφέρουν οι Αζέροι της Socar για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκτροχιάσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι, χθες, κατά τη συνάντηση με την τρόικα, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είπε πως έχει ακόμα μία ελπίδα για να αυξήσει τα έσοδα του 2013, τα οποία με βάση το μνημόνιο έπρεπε να φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ: θα επιχειρήσει το φθινόπωρο να προχωρήσει σε τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση - παραχώρηση ακινήτων, με στόχο να αντλήσει περί το 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα θα δοθεί μάχη μέσα στο καλοκαίρι ώστε να επιταχυνθούν διαγωνισμοί (κάποιοι από τους οποίους ήδη καθυστερούν...) όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης άλλων εταιρειών όπως της ΕΥΔΑΠ.

Σημειώνεται πως τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ για τη φετινή χρονιά προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τον περυσινό διαγωνισμό πολυετούς παραχώρησης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στην Lamda Development. Οι συνεχείς καθυστερήσεις, που οφείλονται εν μέρει και στις επιφυλάξεις των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία, έδωσαν πρόσφατα νέα αφορμή στην τρόικα να επαναλάβει (στην έκθεση του ΔΝΤ) την πιθανότητα τοποθέτησης ξένων managers στο Ταμείο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον Νοέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει φτιάξει τον κατάλογο των ακινήτων που θα ενταχθούν στο πακέτο της τιτλοποίησης. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ίδια με αυτά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στη χθεσινή συνάντηση, η διοίκηση του Ταμείου παρουσίασε στην τρόικα την εξέλιξη του σχεδίου τιτλοποίησης. «Με δεδομένα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ακινήτων, το σχέδιο αποτελεί στην ουσία ένα μοντέλο bridge finance» λένε στο ΤΧΣ. Τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν ως αντίκρισμα πολλαπλάσια έσοδα από παραχώρηση ακινήτων, ώστε να κλείσει ένα τμήμα από τη μαύρη τρύπα των εσόδων.

Για παράδειγμα, εξετάζεται η ένταξη ακινήτων που σήμερα ανήκουν στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας ή Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Ολόκληρη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πρέπει να μεταφερθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία πάλι μέχρι τον Νοέμβριο καλείται να πείσει τους δανειστές πως μπορεί να τη διαχειριστεί, με την παρουσίαση σχετικού σχεδίου. Η ΕΤΑΔ ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πακέτο της τιτλοποίησης θα ενταχθούν ακίνητα-φιλέτα όπως π.χ. το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι και πολλά παραθαλάσσια ακίνητα που μπορούν να προσφέρουν σοβαρά έσοδα από την παραχώρηση - αξιοποίησή τους.

Όσο για τα σχέδια επιτάχυνσης διαγωνισμών για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, στο ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζουν πως ακόμα και αν ξεκινήσουν τώρα οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. δεν πρόκειται να μπουν χρήματα στο ταμείο πριν από το 2014.

Στον ΟΛΠ καθυστερεί η παρουσίαση του σχεδίου (στο ΤΑΙΠΕΔ θέλουν πώληση του 51%, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού κάποιοι εκτιμούν πως τα έσοδα θα είναι λιγότερα σε σύγκριση με την τμηματική παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων) και συνεχίζονται τα παζάρια με τους Κινέζους.

Η επιτάχυνση του διαγωνισμού πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο στην περίπτωση θετικής κατάληξης της διαδικασίας πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ και το ΤΑΙΠΕΔ το 31% και αυτές τις ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια αύξησης του τιμήματος που προσφέρει η Socar.

Οι εμπλοκές στους διαγωνισμούς για τα Κρατικά Λαχεία (από τον Δεκέμβριο έχει επιλεγεί ο πλειοδότης, αλλά η σύμβαση δεν έχει εγκριθεί) και τον ΟΠΑΠ προκαλούν πρόσθετο πονοκέφαλο στην οδό Κολοκοτρώνη.

Αυτές τις ημέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με εκπροσώπους της κοινοπραξίας Emma Delta που επικράτησε στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι Μπομπ Τράα (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

ΟΠΑΠ: Αγώνας δρόμου για να κλείσουν κρίσιμες εκκρεμότητες

Μέσα στην εβδομάδα θέλουν να κλείσουν στον ΟΠΑΠ τις εκκρεμότητες με τη σύμβαση για τον νέο τεχνολογικό πάροχο καθώς και τη συμφωνία με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων για τη δωδεκαετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων.

Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της σύμβασης με την Intralot για το νέο τεχνολογικό σύστημα, εν μέσω αντιδράσεων από τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ, την κοινοπραξία υπό την Emma Delta.

Ταυτόχρονα, παρά τα εξώδικα που έχει στείλει η Emma Delta για τη συμφωνία μετόχων της κοινοπραξίας που επικράτησε τον περασμένο Δεκέμβριο στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων, στον ΟΠΑΠ και στο Ταμείο επιχειρούν να κλείσουν και αυτό το μέτωπο μέχρι την Παρασκευή.

Έτσι τουλάχιστον φέρεται να υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χθεσινή συνάντηση. Σημειώνεται πως την Παρασκευή πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Η κινητικότητα συνδέεται και με τις ασφυκτικές πιέσεις της Intralot η οποία προσπαθεί να κλείσει τις δύο υποθέσεις ώστε να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v