Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: ”Δεν αποκρατικοποιείται η ΔΕΗ”

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας κατά του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κριτική που δέχεται αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Αλογοσκούφης: ”Δεν αποκρατικοποιείται η ΔΕΗ”
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας κατά του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κριτική που δέχεται αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

”Σέβομαι τις δυσκολίες που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να ταυτίσει τη σημερινή της τακτική με το πρόσφατο κυβερνητικό της παρελθόν. Δεν την παρακολουθώ ούτε σε θέματα δήθεν σκανδάλων ούτε δήθεν ξεπουλημάτων. Η κυβέρνηση δεν αγοράζει. Δεν κάνουμε κρατικοποιήσεις”.

”Αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός που πουλούσε φθηνά”, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο του 2003 η πώληση του 11% της Εθνικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έγινε σε προσαρμοσμένη τιμή 13,38 ευρώ με discount 3,9%, ενώ τον Νοέμβριο του 2004 η πώληση του 7,46% έγινε σε τιμή 22,74 ευρώ, με discount 1,9%.

”Δεν λέω ότι τα δεδομένα ήταν όλα ίδια, αλλά αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός που πουλάει φθηνά, αυτός που πουλάει με έκπτωση 4% ή 2%.”.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης και το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, όπου η μετοχοποίηση του 2002 έγινε στα 8,44 ευρώ, του 2003 στα 9,4 ευρώ και του 2005 στα 24,14 ευρώ.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ΔΕΗ στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και ”το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω”. Συμπλήρωσε δε ότι το πρόγραμμα του 2007 θα περιλαμβάνει στρατηγικού χαρακτήρα αποκρατικοποιήσεις επισημαίνοντας ότι ”δεν κάνουμε αποκρατικοποιήσεις για ταμειακούς λόγους”.

Ανέφερε επιπλέον ότι στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούνταν με έμμεσο τρόπο, κυρίως μέσω της ΔΕΚΑ, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο υπουργός κατέληξε ότι ”στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν κανένα έρεισμα, κανένα δικαίωμα και κανέναν λόγο οι διάφοροι κύριοι και κυρίες να ομιλούν. Καλύτερα να σιωπούν”.

Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε αιχμές και κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων λέγοντας: ”Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη συναίνεση. Καλό είναι όμως και αυτοί που εκπροσωπούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτάσσουν τον κοινωνικό και όχι τον κομματικό τους ρόλο”.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη ΓΣΕΕ τόνισε ότι θα πρέπει να την προβληματίσει ”γιατί δεν τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι”.

Προανήγγειλε επίσης ”προσπάθεια εμπλοκής όλων των κοινωνικών εταίρων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής”. Όπως είπε, εντός των προσεχών εβδομάδων θα κληθούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να συμμετάσχουν σε Εθνική Επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην οποία θα υποβάλουν τις προτάσεις τους ενώ θα αναλάβουν την ευθύνη να ενημερώνουν και τα μέλη τους.

Επί των δημοσιονομικών θεμάτων, ο υπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκτίμησε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι εφικτός.

Το επόμενο έτος, όπως προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο στόχος του προϋπολογισμού θα αφορά μείωση του ελλείμματος στο 2,3% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου ενώ εντός του επόμενου μήνα θα δοθεί για διαβούλευση και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι από τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για κανέναν και προσέθεσε ότι ”σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, στη συνέχεια τα οφέλη θα διευρυνθούν για τα μικρά εισοδήματα ενώ δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση για τα πολύ υψηλά εισοδήματα”.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδα ”Το Βήμα της Κυριακής” στο οποίο αναφερόταν ότι τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στο 1,9 δισ. ευρώ, δήλωσε: ”Ζήτησα από τις υπηρεσίες να με ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει”.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας αφορούσε στα αποτελέσματα των πρόσφατων συνεδριάσεων των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup στο πλαίσιο των οποίων υπέβαλε δύο προτάσεις μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξει ο χρόνος υποβολής των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τα κράτη-μέλη (μετάθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο αντί του Δεκεμβρίου).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας πρότεινε στο Ecofin :

• Να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης των ΠΣΑ στα μέσα του έτους, με μικρές αναθεωρήσεις στον βαθμό που έχουν προκύψει νέα οικονομικά δεδομένα.

• Να υιοθετηθούν σαφείς στόχοι ώστε έως το 2012 όλα τα Κ-Μ να έχουν πετύχει τους μεσοχρόνιους στόχους για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Ελ. Λ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v