Με ανησυχία παρακολουθεί ο κόσμος της οικονομίας τις εξελίξεις των τελευταίων 36 ωρών, καθώς καθίσταται προφανές ότι γύρω από την υπόθεση της ΕΡΤ εκτυλίσσεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι τακτικής και συμβολισμών που αφορά κυρίως τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ένα παιχνίδι που ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε εκλογικό... ατύχημα, με πρώτο θύμα το ελαφρώς θετικότερο οικονομικό κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός έκανε χθες ένα πρώτο συμβιβαστικό άνοιγμα, γνωστοποιώντας ότι θα υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, εν όψει της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα στις 18:00.
Παράλληλα, όμως, διαμήνυσε ότι η ΕΡΤ «έχει ήδη κλείσει», την ώρα που η πλευρά της ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι δεν συζητά με την κρατική τηλεόραση να μη λειτουργεί. Αναμένεται να στηριχθεί στο γεγονός ότι οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι συμφωνούν στην ανάγκη να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ και να επαναλάβει, όπως χθες στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ότι όλες οι άλλες προσπάθειες που έγιναν με την ΕΡΤ εν λειτουργία δεν τελεσφόρησαν. Υπό αυτό το πρίσμα, η επικοινωνία των αρχηγών θα έχει ως στόχο να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ΕΡΤ, αλλά να αναζητηθεί φόρμουλα που πιθανόν θα διευκολύνει και τις απαιτήσεις των Βενιζέλου - Κουβέλη.
Το κλίμα όμως από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων είναι βαρύ, δεδομένου ότι χθες έφτασαν να καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ακόμα και προεκλογικές τακτικές.
Μέχρι και τη στιγμή της διαρροής από την πλευρά του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να επικοινωνήσει με τους δύο αρχηγούς η εκτίμηση ήταν ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι ορατή. Τώρα, η εικόνα ίσως ξεκαθαρίσει μετά τις τηλεφωνικές επαφές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βενιζέλος διαμήνυε χθες ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας. Η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στο ότι η τακτική Σαμαρά στο θέμα της ΕΡΤ θέτει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας, ενώ φέρεται να έχει πει σε στελέχη του ότι «αν πάμε σε εκλογές, δεν θα πάμε για την ΕΡΤ, αλλά για τον κ. Σαμαρά και την τακτική του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φ. Κουβέλης, καθώς από τη ΔΗΜΑΡ ακούστηκαν ακόμα και ημερομηνίες που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές (14 Ιουλίου).
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η ανησυχία πως η κρίση θα τραβήξει σε μάκρος αλλά και ο φόβος και μόνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κινδυνεύει να ακυρώσει το ελαφρώς θετικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο δίμηνο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αν υπάρξει όντως προσφυγή στις κάλπες, εκτιμούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει όσα χτίστηκαν τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την εικόνα της στο εξωτερικό. Σημειώνουν πάντως ότι θα ανέμεναν την άσκηση έντονων πιέσεων από τους δανειστές μας ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδίως όταν η Γερμανία οδεύει σε εκλογές.
Από τη Ν.Δ. γίνεται προσπάθεια να παγιώσει το γεγονός ότι έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές σε φάση που βρίσκεται σε καλή θέση
Οι άλλοι δύο όμως βρίσκονται προ διλήμματος: Είτε να αποδεχθούν τον ρόλο της ουράς και τη φθορά που επιφέρει στην εκλογική τους δύναμη.
Είτε να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, γεγονός που μπορεί να είναι ολέθριο για τις εκλογικές τους δυνάμεις αν δεν καταφέρουν να αποσείσουν την ευθύνη.