Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρινός στόχος τα έσοδα 2,6 δισ. ευρώ

Σε αναθεώρηση του στόχου για τα έσοδα οδεύει η Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ. Λίγες οι εναλλακτικές επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ για να συγκεντρώσει έσοδα. Οι ελεγκτικές αρχές τροχοπέδη στη γρήγορη εκταμίευση εσόδων από διαγωνισμούς.

Μακρινός στόχος τα έσοδα 2,6 δισ. ευρώ

«Μέχρι σήμερα, σε όλους τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο τέλος έμενε μόνο ένας υποψήφιος. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ δεν έμεινε κανένας», υποστηρίζουν στελέχη που είχαν από την αρχή εκφράσει επιφυλάξεις για τους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο αιφνιδιασμός του ταμείου από την αποχώρηση της Gazprom από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ υπήρξε πλήρης και στην οδό Κολοκοτρώνη αισθάνονται ευτυχείς που η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί το επικοινωνιακό στραπάτσο. Οι προηγούμενες διοικήσεις του ταμείου πανηγύριζαν, εξάλλου, για το «έντονο διεθνές ενδιαφέρον» που είχε εκδηλωθεί για το κρατικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Οι 14 υποψήφιοι, όμως, έγιναν κανένας.

Στο ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν θα επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι για έσοδα 2,6 δισ. από πώληση περιουσιακών στοιχείων το 2013, αλλά θα βρεθούν πολύ μακριά. Τώρα ελπίζουν μόνο στον ΟΠΑΠ και στα 652 εκατ. ευρώ προκειμένου να βάλουν κάτι στο ταμείο το δεύτερο εξάμηνο. Στο α' εξάμηνο τα έσοδα κινούνται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ από διαγωνισμό (IBC), που τελείωσε πέρυσι το καλοκαίρι!

Ακόμα και αν ολοκληρωθούν φέτος οι διαγωνισμοί για την ΕΥΑΘ και για άλλες μικρότερες εταιρείες ή ακίνητα, τα έσοδα θα εισπραχθούν το 2014 (γιατί πρέπει να υπάρξουν εγκρίσεις των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.ά.).

Για να ενισχυθούν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013 στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια για επιτάχυνση των εγκρίσεων από τα ελεγκτικά όργανα.

Υπενθυμίζεται πως χρειάστηκαν έξι μήνες για να εγκριθεί η σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία τώρα έχει κολλήσει στη διαμάχη των μετόχων της κοινοπραξίας και στα εξώδικα της Emma Delta που επικράτησε στο νδιαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ.

Ήδη μετά την εμπλοκή στη ΔΕΠΑ ο διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου που κατέχει το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια πάει προς τα πίσω. Οι εναλλακτικές λύσεις που έχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι περιορισμένες, ειδικά όταν η διοίκηση καλείται να απολογηθεί για την πενιχρή συγκομιδή εσόδων. Ακόμα και σήμερα, που το κλίμα αναφορικά με την Ελλάδα εμφανίζεται βελτιωμένο, το ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς (ακόμα και για μονοπώλια όπως η ΕΥΑΘ) είναι περιορισμένο. Από τα ακίνητα, στο ταμείο προσδοκούν μεσοπρόθεσμα οφέλη, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας, και όχι μεγάλα έσοδα.

Έτσι πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αναθεώρηση του στόχου εσόδων για το 2013 (και ας παραμένει στα 2,6 δισ. στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ). Ούτως ή άλλως, ο συγκεκριμένος στόχος έχει αλλάξει 5-6 φορές από την ίδια την τρόικα την τελευταία τριετία. Έλληνας αξιωματούχος δήλωνε σχετικά σήμερα: "Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το 1 δισ. που αναμέναμε από τη ΔΕΠΑ. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές αναβολή έως το 2014". 

Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, επικρέμαται το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v