ΔΕΠΑ: Το "ναυάγιο" και οι αιτίες

Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom, μοναδική υποψήφια για ΔΕΣΦΑ η Socar. Γιατί έκαναν πίσω οι Ρώσοι. Νέο διαγωνισμό προαναγγέλλει ο Α. Παπαγεωργίου. Στο τραπέζι αλλαγή χρονοδιαγράμματος για ΕΛΠΕ. Αρνείται ανάμειξη Μπαρόζο η Κομισιόν.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΠΑ: Το ναυάγιο και οι αιτίες

Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όχι μόνο λόγω της απουσίας ενδιαφερόμενου, αλλά επειδή η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καλλιέργησαν προσδοκίες για σίγουρο επενδυτή που θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως, η ρωσική Gazprom.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο κυριότερος λόγος για τη μη συμμετοχή της Gazprom θα πρέπει να αναζητηθεί στις εκκρεμότητες που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα ανταγωνισμού και στα σαφή μηνύματα που ενδεχομένως έλαβε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής ότι η εξαγορά του ελληνικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου δεν θα περνούσε χωρίς την επιβολή σκληρών όρων.

Σε ό,τι αφορά τη μη συμμετοχή στον διαγωνισμό της Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, πηγές της εταιρείας διευκρίνιζαν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα παραγωγό φυσικού αερίου, όπως και λόγω του ευρύτερου κλίματος υπέρ της ρωσικής εταιρείας το οποίο καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον διευκρίνιζαν ότι από τη στιγμή που το ενδιαφέρον των δύο ομίλων εστιάζει στην εξασφάλιση φθηνότερου αερίου και η ρωσική επιχείρηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, δεν υπήρχε λόγος για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Εν τω μεταξύ, για τον ΔΕΣΦΑ, τελικώς κατατέθηκε μία μόνο προσφορά από την αζέρικη Socar καθώς δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά η κοινοπραξία Τέρνα - PPF. Όπως γίνεται εμφανές, η Socar μέσω της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκει να εντάξει το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, στο οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑΡ.

Η αποτυχία του διαγωνισμού

Σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ αποτελεί αποτυχία και της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά πρωτίστως του δεύτερου. Για μεν την κυβέρνηση επειδή έκανε προνομιακό συνομιλητή της έναν από τους διαγωνιζόμενους (τρεις συναντήσεις Σαμαρά - Μίλερ) και άφησε να καλλιεργηθούν προσδοκίες βασισμένες αποκλειστικά στην υποτιθέμενη (υπερ)προσφορά που θα κατέθετε, και μάλιστα συνοδευόμενη από μειώσεις στις τιμές με τις οποίες θα προμήθευε φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή δεν έκανε σωστή προετοιμασία. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στις περιπτώσεις πώλησης παρόμοιων εταιρειών με υπερδεσπόζουσα έως μονοπωλιακή θέση σε μια εθνική αγορά, στην προκήρυξη προβλέπονται σαφείς όροι (τιμολογιακή πολιτική κ.ά.) για τους παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξαγορά, ιδίως όταν αυτοί είναι και οι κύριοι προμηθευτές τους. Ας σημειωθεί εδώ ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τις ΕΠΑ (δίκτυα πόλεων) υπήρχαν όροι που απέκλειαν εντελώς από τη συμμετοχή τους παραγωγούς με τους οποίους η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνιες συμβάσεις, ώστε να αποφευχθεί εκτεταμένο μονοπώλιο στην προμήθεια και στη μεταφορά, με βάση τη δομή που είχε τότε η ΔΕΠΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση, εκτός από το «χτύπημα» στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη νέα τρύπα που δημιουργείται στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από τις δύο εταιρείες ανέμενε εισπράξεις 1,3-1,5 δισ. ευρώ. Από το προϋπολογιζόμενο ποσό, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με μόνο έναν διαγωνιζόμενο, τη Socar, για τον ΔΕΣΦΑ, θα εισπραχθεί ποσό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων στην καλύτερη περίπτωση.

Στο τραπέζι αλλαγή χρονοδιαγράμματος για ΕΛ.ΠΕ.

Μέχρι χθες τα ενδιαφέρον της Gazprom ήταν μεγάλο και δεδομένο, είπε ο υπουργός. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ήταν αυτό που επηρέασε του Ρώσους και δεν ήρθαν στο διαγωνισμό. Ανεπισήμως μάθαμε από τη Ρωσική κυβέρνηση ότι αξιολόγησαν τις ενδεχόμενες αιτιάσεις και τους πιθανούς όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα λόγια αυτά αιτιολόγησε τις εξελίξεις ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα.

Πάντως δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με την εξέλιξη αυτή, ενώ όπως είπε θα αναμένει επίσημες εξηγήσεις.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφορικά με τη δήλωση εκπροσώπου της Gazprom την οποία μετέδωσε το Reuters, o υφυπουργός είπε ότι τα θέματα αυτά τα γνώριζαν οι επενδυτές. Επιπλέον γνώριζαν ότι οι εκκρεμότητες θα έληγαν με την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανή σύνδεση του τιμήματος με τις τιμές φυσικού αερίου, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

Αυτό που συμφωνήσαμε είπε ο υπουργός είναι να ξεκινήσεις η διαπραγμάτευση για τις τιμές σε διακρατικό επίπεδο.

Medvedev (Gazprom): Θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα

«Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά.» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev. «Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Κομισιόν: Καμία ανάμειξη Μπαρόζο στη ΔΕΠΑ

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

ΤΑΙΠΕΔ: Η πραγματικότητα για την μη συμμετοχή της GAZPROM

Το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015, αναφέρει το Ταμείο σε ανακοίνωση του. Προσθέτει ότι "επιπλέον, δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον.

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.

Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά.

Νωρίτερα σε ξεχωριστή ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι η εταιρία SOCAR υπέβαλε σήμερα δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς".

Για την ΔΕΠΑ δεν υπεβλήθησαν προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Η ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η εταιρία SOCAR υπέβαλε σήμερα δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης της εν λόγω προσφοράς.

Για την ΔΕΠΑ δεν υπεβλήθησαν προσφορές. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v