Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δημοσιότητα το νέο χωροταξικό για τουρισμό

Την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε ακατοίκητα νησιά προβλέπει το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ. Εξετάζεται ως εναλλακτική λύση η κατασκευή νέου λιμένα κρουαζερόπλοιων στο Λαύριο.

Στη δημοσιότητα το νέο χωροταξικό για τουρισμό
Η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται σε βραχονησίδες και σε ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων ή σε ακατοίκητα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Η απαγόρευση ισχύει και για ακατοίκητα νησιά που είναι απομονωμένα, από άποψη θέσης, δηλαδή σε απόσταση από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά με λιμάνι, μέσω του οποίου μπορεί να υπάρχει ακτοπλοϊκή πρόσβαση σε αυτά, μεγαλύτερη των 5 ναυτικών μιλίων, καθώς και σε νησιά τα οποία εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και σε εθνικά πάρκα.

Όμως, το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) προβλέπει την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε άλλα ακατοίκητα νησιά που δεν ανήκουν στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής: Για την έκταση από 300 εώς 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση από 2.000 εώς 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03. Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.

Από την υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό χωροταξικό για την τουρισμό προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει την κατασκευή νέου λιμένα κρουαζιερόπλοιων μόνο στο Φάληρο, αλλά μελετά ως εναλλακτική λύση το Λαύριο.

Το νέο χωροταξικό περιέχει προβλέψεις για την επέκταση πολλών λιμανιών στα νησιά ώστε να υποδέχονται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, αλλά και για τον διαχωρισμό της λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και σε ζώνη εμπορικού - επιβατικού - ακτοπλοϊκού λιμένα και προσδιορισμός χρήσεων στη λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.

Το νέο χωροταξικό περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού (από αλιευτικό μέχρι θρησκευτικό). Θεωρεί πως περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού είναι εκτός από μεγάλος αριθμός νησιών και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως:

* Ανατολική και Δυτική Ροδόπη - Όρη Λεκάνης - Παγγαίο - Σύμβολο - Φαλακρό - Παρανέστια περιοχή - Δέλτα Έβρου - Δαδιά - Παράρδιες περιοχές.
* Λίμνη Κερκίνης - Μαυροβούνι - Κερκίνη - Άγγιστρο - Όρβηλος - Βρόντου - Μενοίκιο
* Πιέρια - Βέρμιο - Καϊμακτσαλάν - Πάικο - Έδεσσα - Βέροια - Νάουσα
* Καστοριά - Φλώρινα - Πρέσπες
* Περιοχή Β. Πίνδου - Ζαγορίου - Τζουμέρκων - Ορεινός χώρος Δυτικής Θεσσαλίας.
* Όλυμπος - Κίσσαβος - Μαυροβούνι
* Ορεινοί όγκοι Όθρυος - Τυμφρηστού - Καλιακούδας - Χελιδώνας - Παναιτωλικού - Ναυπακτίας - Βαρδουσίων - Γκιώνας - Παρνασσού - Καλλίδρομου - Οίτης
* Δίρφυς
* Ορεινός όγκος Καρυστίας
* Ξηρόμερο
* Όρη Βάλτου
* Αράκυνθος
* Ορεινός χώρος Πελοποννήσου (Παναχαϊκό, Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Μαίναλο, Πάρνωνας και Ταΰγετος, ορεινή κεντρική Μεσσηνία και Νέδα)
* Ορεινός χώρος κεντροδυτικής Κρήτης (Λευκά Όρη - Ίδη)
* Ορεινός χώρος Κεντρικής Κρήτης (Δίκτη)

Προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσεται σε οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού ή και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, με την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή από αφαλάτωση. Προβλέπει, επίσης, αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων γηπέδων γκολφ και δημιουργία δικτύων γηπέδων με στόχο τη δημιουργία «τουριστικών προορισμών γκολφ» σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

Με το σχέδιο προτείνεται να περιληφθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου:

α) Οι επενδύσεις που αφορούν την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων.
β) Οι επενδύσεις που αφορούν εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής.
γ) Οι επενδύσεις που αφορούν οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα εκτός των τμημάτων τους που προορίζονται για μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση.
δ) Οι επενδύσεις μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, καθώς και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια και ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων.
ε) Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping) κατηγορίας Γ τάξης και άνω.
στ) Τουριστικές επενδύσεις οι φιλικές προς το περιβάλλον (ηλιακή ενέργεια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, οικολογικά υλικά, σύγχρονες μορφές βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v