Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο "πακετάρισμα" ακινήτων προς τιτλοποίηση

Υπό την πίεση της τρόικας, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει πακετάρισμα ακινήτων με στόχο την τιτλοποίηση. Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Αναζητείται ακόμα το καθεστώς χιλιάδων ακινήτων Δημοσίου. Παράλληλη κίνηση από την ΕΤΑΔ.

Νέο πακετάρισμα ακινήτων προς τιτλοποίηση

Πακέτα ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία ή σε άλλους φορείς του Δημοσίου πρέπει να έχει δημιουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην τρόικα πως μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης των περίπου 80.000 ακινήτων που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και σχέδιο για τη μεταφορά εκατοντάδων ακινήτων που σήμερα ελέγχονται από άλλους φορείς (υπουργεία κ.ά.) στη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Τα ακίνητα που θα ενταχθούν στα συγκεκριμένα πακέτα θα είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ακίνητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ καλείται, επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο να καταθέσει στην τρόικα σχέδιο το οποίο θα αποδεικνύει πως έχει τη δυνατότητα και τους μηχανισμούς για να προχωρήσει στην αξιοποίηση - πώληση - τιτλοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων του δημοσίου.

Με βάση το μνημόνιο, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αποκτήσει τον πλήρη και άμεσο έλεγχο 1.000 εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων. Η μεταφορά των ακινήτων στο ταμείο θα γίνει σε τέσσερα στάδια, δηλαδή 250 ακίνητα ανά τρίμηνο. Το πρώτο πακέτο ακινήτων μεταφέρθηκε στα μέσα Απριλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να μεταφέρει ακίνητα από έναν δημόσιο φορέα (π.χ. υπουργείο) σε άλλον (π.χ. δήμος) χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ και της τρόικας, πριν καλυφθούν οι απαιτήσεις του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων - τιτλοποιήσεων.

Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται πως το καθεστώς χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου παραμένει άγνωστο (π.χ. ποιος τα διαχειρίζεται, ποιος καρπώνεται τα έσοδα από την αξιοποίησή τους, ποιος τα έχει καταπατήσει κ.λπ.). Από την ίδια έκθεση γίνεται γνωστό πως οι προσφορές για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα υποβληθούν τελικά τον Δεκέμβριο του 2013 και όχι στις 29 Οκτωβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδων από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v