ΕΛΕΤΑΕΝ: Μόλις στο 2,8% η αύξηση αιολικής ισχύος

Στα 1.793 MW το σύνολο της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ. Αύξηση 2,8% σε σχέση με πέρυσι. Ζητά να μην προωθηθούν οι νέες διατάξεις για την τιμολόγηση της αιολικής ενέργειας.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Μόλις στο 2,8% η αύξηση αιολικής ισχύος

Τις απόψεις και προτάσεις της για τις θεσμικές εξελίξεις στον κλάδο της αιολικής ενέργειας και την κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα παρουσίασε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου. 

Με βάση τα στοιχεία της ένωσης, τo σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη Μαΐου 2013 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι: 1793,4 MW. Η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε από την έναρξη του 2013 μέχρι το τέλος Μαΐου ήταν 45,05 MW που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004.

Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τελευταίας διετίας.

Εν μέσω των ανωτέρω δυσμενέστατων εξελίξεων ο επιστημονικός κόσμος, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη του κλάδου της Αιολικής Ενέργειας, σε συνεργασία με τους ξένους χρηματοδότες ή και συνέταιρούς τους, αγωνίζονται να σχεδιάσουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ώριμων επενδύσεων αιολικής ενέργειας.

Παρά την ουσιαστική επενδυτική άπνοια αυτής της περιόδου υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές τέτοιες προσπάθειες που αναμένεται να ευοδωθούν χάρη και στη γενικότερη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών και η ανακοίνωση χρηματοδότησης μεγάλων αιολικών επενδύσεων θα δημιουργήσει ένα θετικό momentum που θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την αγορά, που διψά για θετικές ειδήσεις.

Απαιτείται λοιπόν η Πολιτεία να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες αυτό του κλάδου, υπογραμμίζει η ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΑΕΝ ζήτησε να μην προωθηθούν οι διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας που είχαν παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ πριν από 1,5 μήνα. Οι διατάξεις αυτές («κλείδωμα» τιμής μετά την υλοποίηση της επένδυσης, κατάργηση ή μείωση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης, καθορισμός της τιμής με απλή υπουργική απόφαση) αυξάνουν υπερβολικά την αβεβαιότητα και καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά συγκεκριμένα:

• να μην προωθηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης ούτε η πρόταση που περιορίζει τον χρόνο ισχύος της. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που εισάγει και δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Βουλγαρία,
• να μην καταργηθεί η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής. Κάτι τέτοιο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα επηρεάζοντας τις εν λειτουργία επενδύσεις. Επιπλέον, η πρόταση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι οι αιολικές επενδύσεις έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία (περιλαμβανομένου φυσικά του κόστους δανείων και κεφαλαίου) που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό,
• να παραμείνει αρμοδιότητα της Βουλής ο καθορισμός της τιμής όπως ισχύει από το 1994. Μεταφορά της αρμοδιότητας στον Υπουργό θα μειώσει το επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας στο πεδίο αυτό έχει καταρρακωθεί.

Τέλος το ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ επεσήμανε την ανάγκη η πολιτική στην Ελλάδα να επανέλθει στις κατευθύνσεις που ακολουθεί η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, η οποία παραμένει σταθερή στο στόχο της μαζικής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως επανέλαβε και το πρόσφατο Συμβούλιο της 22 Μαΐου 2013.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v