H επίσκεψη Γιούνκερ και το μήνυμα

Οι πολιτικές ισορροπίες στην Ε.Ε., η στάση της τρόικας και το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους στο τραπέζι των επαφών Γιούνκερ στην Αθήνα. Οι κινήσεις του τέως και του νυν επικεφαλής του eurogroup.

H επίσκεψη Γιούνκερ και το μήνυμα

Εδώ και δύο μήνες η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τιμητικό παράσημο για να δώσει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν θα μεταβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Τα έχει λάβει όλα» μας ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έχουν αναγνωρίσει τις προσωπικές προσπάθειες που έχει κάνει ο τέως πρόεδρος του eurogroup για την Ελλάδα.

Και μπορεί στο προσκήνιο η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου να φαντάζει εορταστική, στο παρασκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Γιούνκερ πάντα θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Αθήνας και των σκληροπυρηνικών χωρών της ευρωζώνης.

Η κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα υπενθυμίζει ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση στις απαιτήσεις των δανειστών, ακόμα και εάν οι δηλώσεις περί success story δίνουν και παίρνουν, με σκοπό το σπρώξιμο της χώρας στις αγορές το 2014, έστω και μερικώς.

Ο κ. Γιούνκερ, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο euro2day, βάζει τα πράγματα στη θέση τους καθώς αναφέρει ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει «σε μερικά χρόνια» και αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί τρίτο δάνειο ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Χαρακτηρίζει δε ανεύθυνη οποιαδήποτε συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Με άλλα λόγια, η χώρα μας και η κυβέρνηση έχει μάχες να δώσει μπροστά της το 2014, που θα είναι η κρισιμότερη χρονιά για την οικονομία. Και χρειάζεται όσους συμμάχους μπορεί.

Ο νυν πρόεδρος του eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Αθήνα, αλλά ούτε και με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, παρά τις πρόσφατες προσπάθειές του να αναβαθμίσει το προφίλ του με ταξίδια στη Πορτογαλία και στην Αθήνα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας αρκετών χωρών της ζώνης του ευρώ με το προεδρείο είναι δύσκολες και πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ Χάγης και Βερολίνου. Στις συναντήσεις του eurogroup κλείνουν όλα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είναι μεν ο "yes man" του Γερμανού υπουργού οικονομικών, όμως οι επικοινωνιακές γκάφες του -που πολλές φορές προκάλεσαν σύγχυση και πανικό στις αγορές- έπεισαν ακόμα και τον Β. Σόιμπλε ότι ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών έχει μάλλον καεί και θα αντικατασταθεί στο τέλος του 2014.

Η θέση του προέδρου της ευρωζώνης αναμένεται να καλυφθεί από Γερμανό ή Γάλλο. Αναλόγως πώς θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών τότε.

Οι περισσότερες χώρες του eurogroup έχουν ζητήσει από τον κ. Γιούνκερ να αναλάβει αυτός τη full time προεδρία της ευρωζώνης, όμως οι αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι αρνήθηκε καθώς θα επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία στη χώρα του τον Μάιο του 2014.

Όμως, η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία και ακούγεται ακόμα και στην καγκελαρία και γι' αυτόν τον λόγο η Αθήνα επιθυμεί να τον έχει στο πλευρό της, εν όψει νέων, δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Όπως μάθαμε, πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε πρόταση ώστε ο κ. Γιούνκερ να έχει το δικαίωμα παρέμβασης στο ελληνικό κοινοβούλιο όταν το επιθυμεί.

Βεβαίως, η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στην πιθανότητα «λίστας Γιούνκερ» μετά το φιάσκο της «λίστας Λαγκάρντ».

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του eurogroup ανέφερε ότι ουδέποτε οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη λίστα Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο, παρά το ρεκόρ φοροδιαφυγής στη χώρα μας από τα μεγάλα εισοδήματα.

Εμφανίστηκε δε έτοιμος να δώσει τη λίστα αυτή εάν του ζητηθεί.

Αν και όπως άφησε να εννοηθεί υπάρχει μια μεγάλη δόση υποκρισίας στο θέμα αυτό, καθώς για παράδειγμα η Γερμανία που είναι αυστηρότατη με την Ελλάδα σε όλα τα ζητήματα εφαρμογής του μνημονίου επωφελείται τα μέγιστα από τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, όπως είδε ο ίδιος, γερμανικές τράπεζες στη Φρανκφούρτη έχουν αναρτήσει πινακίδες γραμμένες στα ελληνικά που καλούν τους Ελληνες να καταθέσουν εκεί τα χρήματά τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v