Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαργκάνας: Ερχονται νέα deals στις τράπεζες- upd3

Ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί στο μέλλον λόγω συγχωνεύσεων, δήλωσε στο συνέδριο ”Greek, Bulgarian and Romanian Business & Investment Summit”, που διοργανώνει το περιοδικό Economist, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας.

Γκαργκάνας: Ερχονται νέα deals στις τράπεζες- upd3
Ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί στο μέλλον λόγω συγχωνεύσεων, δήλωσε στο συνέδριο ”Greek, Bulgarian and Romanian Business & Investment Summit”, που διοργανώνει το περιοδικό Economist, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκα επιτόκια, ο κεντρικός τράπεζίτης ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος με προσεκτικά βήματα των ελληνικών τραπεζών εκτός των ελληνικών ορίων.

Aπό την πλευρά του ο κ. Γκαργκάνας πρόσθεσε πως στο μέλλον ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών θα μειωθεί περαιτέρω, με την πραγματοποίηση νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ως προς το βαθμό συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αν και το μερίδιο αγοράς των πέντε μεγάλων τραπεζών είναι σχετικά υψηλό με βάση το ενεργητικό (γύρω στο 65%), το μέγεθος των τραπεζών αυτών είναι μικρό συγκρινόμενο με το μέγεθος των μεγάλων τραπεζών των περισσοτέρων χωρών της ζώνης του ευρώ και η πιστοληπτική τους διαβάθμιση είναι κατά κανόνα χαμηλότερη, πρόσθεσε.

”Μεσοπρόθεσμα, οι ελληνικές τράπεζες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά επίσης επιδιώκουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να αυξήσουν το μέγεθός τους”, είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Πέραν της αυτόνομης οργανικής ανάπτυξης, στην αύξηση του μεγέθους και των επιχειρηματικών δυνατοτήτων των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει η πραγματοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, τόνισε ο κ. Γκαργκάνας.

Στο μέλλον, είπε ο κ. Γκαργάνας, δύο παράγοντες θα επιδράσουν δυσμενώς στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών: η αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού της εγχώριας πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και η συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών τους στον τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ιδιωτών και στον τομέα των τραπεζοασφαλειών, ιδίως όσον αφορά την παροχή συμπληρωματικής ασφαλιστικής-συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Ευνοϊκή επίδραση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα ασκήσει επίσης η περαιτέρω συγκράτηση του λειτουργικού τους κόστους. Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες των τραπεζών για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μισθολογικών δαπανών, τον εξορθολογισμό του δικτύου υποκαταστημάτων και τη μεταφορά ορισμένων λειτουργιών σε κεντρικό επίπεδο.

Τέλος, πρόσθεσε, αναμένεται να αυξηθεί η δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στις οργανωμένες αγορές για τη διεύρυνση των εσόδων τους αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Ειδικότερα, προβλέπεται να αυξηθούν οι τιτλοποιήσεις δανείων και λοιπών απαιτήσεων ως μέσο άντλησης ρευστότητας και μετάθεσης του πιστωτικού κινδύνου.

Για την ενίσχυση της αναπτυξιακής τους δυναμικής και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των εσόδων τους, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν κατά την τελευταία δεκαπενταετία σε σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, ιδίως στα Βαλκάνια.

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν στις χώρες των Βαλκανίων 18 θυγατρικές τράπεζες και 6 υποκαταστήματα, με περίπου 1.000 υπηρεσιακές μονάδες συνολικά, στις οποίες απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι.

Επίσης, ποσοστό άνω του 6% των συνολικών κερδών των 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζικών ομίλων προέρχεται από τις μονάδες τους που είναι εγκατεστημένες στις άλλες χώρες των Βαλκανίων: μεσοπρόθεσμα το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

---- Παρέμβαση Νανόπουλου

”Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ο κλάδος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη περιοχή μας. Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του κλάδου στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια, και η ενσωμάτωσή του σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, έχει οφθαλμοφανή θετικά αποτελέσματ¨α”, ανέφερε ο διεθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος.

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στη διαδικασία αυτή υπήρξε πιστεύουμε πολύ θετική, και οι ελληνικές τράπεζες μεταφέρουν ήδη σημαντικούς πόρους, αλλά και τεχνογνωσία, για την ανάπτυξη των θυγατρικών τους τραπεζών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία τους.

Ορισμένοι, μάλιστα, όπως πρόθεσε ο κ. Νανόπουλος, θα έλεγαν ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας του, αφού κατά την άποψη αυτή συμβάλει, μέσω της ώθησης της ανάπτυξης και της αύξησης της συνολικής κατανάλωσης, στη διεύρυνση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Από πλευράς μου, τόνισε, θα έλεγα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο δυναμισμό μπορεί να προσδώσει στην οικονομία ένας σύγχρονος, ανταγωνιστικός τραπεζικός κλάδος, γι’ αυτό και θα πρέπει τα αναγκαία μέτρα συγκράτησης των εξωτερικών ελλειμμάτων να λαμβάνονται με προσοχή, ώστε να μην υπονομεύσουμε το θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο τραπεζικός τομέας στη διαδικασία της ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v