Τράπεζες: Ποια πωλητήρια ζητά η τρόικα

Στο "σφυρί" οι non core businesses των τραπεζών. Πωλήσεις ξενοδοχείων, real estate, ασφαλιστικών, αλλά και θέμα με τις ζημιογόνες δραστηριότητες. Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο No2 της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Τράπεζες: Ποια πωλητήρια ζητά η τρόικα
Στην πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους καθώς και των ζημιογόνων θυγατρικών θα κληθούν να προχωρήσουν την επόμενη τριετία - πενταετία οι συστημικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το ενεργητικό και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θωράκιση.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) ως τα τέλη Ιουλίου τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans). Η παράταση ενός μήνα (το προηγούμενο μνημόνιο προέβλεπε την υποβολή των σχεδίων ως τα τέλη Ιουνίου) κρίθηκε αναγκαία λόγω της εμπλοκής του συνόλου σχεδόν των συστημικών τραπεζών σε εξαγορές και απορροφήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ως προς την κατάρτιση και την υποβολή των πλάνων αναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι ενέργειες που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα έπρεπε να είναι εις γνώσιν των επενδυτών, οδηγεί τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, αύριο Πέμπτη καταφθάνει στην Αθήνα ο δεύτερος τη τάξει της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Γιαν Κούπμαν, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Στόχος αυτών είναι να μπουν οι προτεραιότητες και οι βασικοί άξονες των πλάνων αναδιάρθρωσης, τα οποία θα υποβληθούν στην DG Comp ως τα τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα από τις Βρυξέλλες προβλέπουν τη σταδιακή πώληση όλων των non core business, αλλά και όσων εκ των βασικών δραστηριοτήτων είναι ή παραμένουν ζημιογόνες.

Η μείωση του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια που θα τις θωρακίσουν έναντι κινδύνων από την πορεία της οικονομίας (π.χ. επισφαλή δάνεια) και θα επιτρέψουν την ομαλή ιδιωτικοποίησή τους με αποεπένδυση του Ταμείου.

Αντίστοιχες πρακτικές έχουν υιοθετηθεί και στις τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δέχθηκαν κρατική βοήθεια (Ιρλανδία, Πορτογαλία), ενώ πρόγραμμα συρρίκνωσης του ενεργητικού είχε επιβάλει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού και στην πάλαι ποτέ Αγροτική, λόγω της μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης που είχε δεχθεί πριν από τη διάσπασή της σε καλή και κακή τράπεζα.


Στο σφυρί ξενοδοχεία, real estate και ασφαλιστικές

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα προβλέπουν σταδιακή πώληση non core businesses καθώς και των ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Η αρχή θα γίνει από τις συμμετοχές ή τις θυγατρικές που διατηρούν οι τράπεζες εκτός του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία ή οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Ήδη η Αστήρ Παλλάς της Εθνικής πωλείται μαζί με τη γειτονική έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες που κατέχουν ξενοδοχειακές μονάδες, είτε ως θυγατρικές, είτε ως αποτέλεσμα κατασχέσεων λόγω κατάπτωσης δανείων.

Θα ακολουθήσουν οι συμμετοχές και θυγατρικές στην ανάπτυξη - διαχείριση ακίνητης περιουσίας και πιθανώς οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς και οι θυγατρικές ασφαλιστικές.


Τι θα γίνει με τις θυγατρικές του εξωτερικού

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις θυγατρικές τράπεζες στη ΝΑ. Ευρώπη. Αν η Διεύθυνση Ανταγωνισμού επιμείνει στην άποψή της ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν και πωλήσεις ζημιογόνων δραστηριοτήτων, τότε κάποιες εκ των θυγατρικών τραπεζών στα Βαλκάνια, με βάση τα αποτελέσματα του 2012, πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο περιλαμβάνοντας στα πλάνα αναδιάρθρωσης ενέργειες που θα επιτρέψουν στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια να επανέλθουν σε κερδοφορία. Επιπρόσθετα, θα προβάλουν τις δυσκολίες αποεπένδυσης στην περίπτωση όπου οι τοπικοί κεντρικοί τραπεζίτες θέσουν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που τέθηκαν για τις πωλήσεις θυγατρικών στην Ελλάδα από ξένους τραπεζικούς ομίλους.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v