Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για δάνεια

Επιμένει η τρόικα στις ενστάνσεις αναφορικά με τη ρύθμιση των δανείων. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες. Τι λένε τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για δάνεια
Με τον χρόνο να πιέζει εις βάρος των δανειοληπτών και όχι μόνο, η ηγεσία του υπουγείου Ανάπτυξης και τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων των νοικοκυριών.

Μια τέτοια συνάντηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 21:00 το βράδυ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια κατάληξη. Aντιθέτως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και το κλιμάκιο της Τρόικας ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, κάτι για το οποίο πιέζει η Κυβέρνηση την Τρόικα όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η πίεση από την πλευρά των δανειστών η ρύθμιση να αφορά μόνο σε "ενήμερα" δάνεια (πρακτικά δηλαδή όσα καταστούν προβληματικά μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης) περιορίζει ακόμα περισσότερο του υποψήφιους δικαιούχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, η Τρόικα επιμένει το επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος να μην είναι σταθερό στο 1,5% όπως προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά κυμαινόμενο, δηλαδή να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω, το υπουργείο Ανάπτυξης και Τρόικα φαίνεται να συμφωνούν στη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος δηλαδή στα 4 χρόνια (48 δόσεις) και στο κριτήριο ότι θα μπορουν να ενταχθουν στη ρύθμιση μονο δανεια για 1η κατοικια αντικειμενικης αξιας έως 180.000 ευρω.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα που αφορά το πόσο θα είναι το υπόλοιπο του δανείου προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 180.000 ευρώ υπόλοιπο δανείου και η Τρόικα πιέζει για 120.000 ευρώ. Τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ούτε στο ύψος της ακίνητης και κινητής περιούσιας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις, ωστόσο μια πρόταση είναι αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 εύρω.
 
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της ελάχιστης καταβολής για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο.

Το ΥΠΑΝ προτείνει αυτή να είναι το 10% της δόσης που πλήρωνε ο δανειολήπτης και όχι κάτω από 40 ευρώ/μήνα, κάτι που δεν δέχεται η Τρόικα η οποία πιέζει για υψηλότερες καταβολές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v