Το οπλοστάσιο Σαμαρά για περισσότερα ευρωκονδύλια

Μια έκθεση της Roland Berger έχει ως όπλο ο Σαμαράς στην προσπάθεια να κερδίσει περισσότερα κονδύλια από το επόμενο ΕΣΠΑ. Κάθε ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια προσφέρει από 1,45 ως 2 ευρώ ανάπτυξη. Πόσο βοηθά στο χρέος.

Το οπλοστάσιο Σαμαρά για περισσότερα ευρωκονδύλια
Μια έκθεση της Roland Berger έχει ως όπλο ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθεια του να περιορίσει όσο το δυνατό την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων την περίοδο 2014 -2021.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η έκθεση αυτή δείχνει πόσο θα κοστίσει την συγκεκριμένη περίοδο η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς, γράφει ηWSJ γνωρίζει ότι με τον τρόπο που υπολογίζεται η διάθεση κοινοτικών πόρων (σ.σ. με βάση το ΑΕΠ προ κρίσης), η Ελλάδα κινδυνεύει να εισπράξει περίπου 30% λιγότερα κονδύλια από τα 20,4 δισ. ευρώ που είχε την περίοδο 2007 – 2013. Όπως ξεκινούν οι συνομιλίες το πιθανό σενάριο είναι να λάβει περίπου 14 δισ. στο νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την Roland Berger για κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα μέσω της ΕΕ παράγεται 1,45 έως 2 ευρώ ανάπτυξης. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από το εάν η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, όπως προβλέπεται.

Η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι αν η χώρα δεν ανακάμψει, όπως αναμένεται τα επόμενα χρόνια η χρηματοδότηση από τους πιστωτές της θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η Ελλάδα βρίσκεται έξι χρόνια σε ύφεση και έχασε το 6,3% του ΑΕΠ της μόνο το 2012. Η ανεργία είναι πάνω από το 25%.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια παραμείνει στα 20,4 δισ. ευρώ θα προσθέσει 33 δισ. έως 46 δισ. Στο ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει 147.000 ως 203.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2014-2020. Επίσης σημειώνει ότι θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά 3,8 ως 5,2 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020, βοηθώντας να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Οι αναγνώστες που παρακολουθούν την περιπέτεια της Ελλάδας θα θυμούνται τον παρόμοιο ρόλο που διαδραμάτισαν στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας οι υπολογισμοί του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μελλοντική ανάπτυξη και τα επίπεδα του χρέους, σημειώνει η Wall Street Journal.

Η έκθεση της Roland Berger φαίνεται να είναι μια έξυπνη απόπειρα για την αλλαγή των συσχετισμών. Όπως με το ΔΝΤ και την Επιτροπή, η συμβουλευτική εταιρεία βασίζει τους υπολογισμούς της στους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Απλά αντί να μετρήσει τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη από κάθε ευρώ που περικόπτεται, η Roland Berger κατασκεύασε ένα μοντέλο για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν παρουσιάζουν το οικονομετρικό τους μοντέλο, οπότε είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς πόσο εύλογα είναι τα ευρήματα τους, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές μεταξύ των οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο.

Η Roland Berger τονίζει ένα σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει. Οι χώρες που λαμβάνουν κεφάλαια από διαρθρωτικά ταμεία πρέπει να συμμετέχουν και αυτές στις επενδύσεις. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να συμμετέχει με το 22% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Αλλά τον Αύγουστο του 2011, η Επιτροπή υποσχέθηκε να μειώσει από το 2013 αυτό το ποσοστό στο 5%, για όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής

Σημειώνεται μάλιστα ότι όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν στην τελευταία συμφωνία για την Ελλάδα το Νοέμβριο, επεσήμαναν το χαμηλότερο ποσοστό στη συγχρηματοδότηση ως μια από τις επιλογές για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας, καταδεικνύοντας ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να βρει ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτό το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v