Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα exit poll της επαναγοράς ομολόγων

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από το πρόγραμμα επαναγοράς. Προσφέρθηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. Η αναλογία συμμετοχής μεταξύ ξένων-Ελλήνων, η τελευταία ευκαιρία και η εφεδρεία των 4 δισ. ευρώ.

Τα exit poll της επαναγοράς ομολόγων
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία, προσφέροντας ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Η συμμετοχή των υπολοίπων κατόχων χρέους ανήλθε στα περίπου 16 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι θα κινηθούν μεταξύ 15-18 δισ. ευρώ.

Για τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς και τις επιπτώσεις στο χρέος ενημερώνονται οι εταίροι σε συνεδρίαση του Euro Working Group που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής.

Συνολικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προσφέρθηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, λαμβάνοντας μια σιωπηρή μικρή παράταση ώστε να υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιώτες κατόχους χρέους να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την τελική συμμετοχή των ξένων εξαρτάται αν οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν και τα εναπομείναντα ομόλογα (ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαναγοράς για συγκέντρωση ομολόγων ονομαστικής αξίας 31 δισ. ευρώ.

Το Euro2day επισήμανε από νωρίς χθες ενδείξεις μειωμένης συμμετοχής των ξένων τονίζοντας τη μεγάλη άνοδο των τιμών των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 10ετή, 15ετή και 20ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα τελούσαν υπό διαπραγμάτευση χθες σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες του προγράμματος επαναγοράς.

Ειδικότερα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο (λήξης 2023) έπιασε και τις 41,54 μονάδες βάσης, πάνω από το ανώτατο όριο τιμής του προγράμματος επαναγοράς που είναι οι 40,1 μονάδες βάσης, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (39,25 μ.β) και Τετάρτης (38,28 μ.β).

Όπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το back up της επαναγοράς. Ο βαθμός συμμετοχής τους, δηλαδή, συναρτάται στην προσφορά τίτλων από την πλευρά των υπόλοιπων κατόχων χρέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων τραπεζών συνεδρίασαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του προγράμματος επαναγοράς, προκειμένου να επικυρώσουν και τυπικά τη συμμετοχή τους. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. To ίδιο έπραξαν η Alpha Bank, η Eurobank, η Attica Bank και το ΤΤ.

Οι επενδυτές πρόσφεραν κυρίως ελληνικά κρατικά ομόλογα μακρινής λήξης και προτίμησαν να διατηρήσουν όσα λήγουν το 2023 και δευτερευόντως το 2024 και 2025.


RTRS: Επιτυχής η επαναγορά δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος

Τον στόχο των 30 δισ. ευρώ έφθασε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δήλωσε το πρωϊ του Σαββάτου στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, "υπονοώντας" ότι το εγχείρημα σε γενικές γραμμές ήταν επιτυχές.

«Η επαναγορά πήγε σε γενικές γραμμές καλά. Το πόσο που προσέφεραν οι επενδυτές κινήθηκε μέσα στο εύρος των προσδοκιών, περίπου 30 δισ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για την επαναγορά τη Δευτέρα.


FT: Έδωσαν κυρίως μακροπρόθεσμους τίτλους

"Φαίνεται ότι τα καταφέραμε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις υπήρξε καλή συμμετοχή από τα hedge funds", υποστήριξε έμπειρος τραπεζίτης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μαζί με θεσμικούς επενδυτές από την Ευρώπη και τις τράπεζες το συνολικό ποσό που θα προσφερθεί ίσως υπερβεί και τα 30 δισ. ευρώ. «Πήγε αρκετά καλά, η εκτίμησή μας είναι ότι ο στόχος επετεύχθη», τόνισε έτερος τραπεζίτης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες προσέφεραν μεταξύ 60% και 80% του χαρτοφυλακίου των ομολόγων τους.

«Θα ήταν λογικό να διακρατηθεί ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους για το μέλλον», σημείωσε.

Τα περισσότερα ομόλογα που επαναγοράσθηκαν ήταν μακροπρόθεσμα. Ορισμένα Hedge funds ήταν πρόθυμα να κρατήσουν υψηλής απόδοσης ομόλογα που λήγουν στη δεκαετία, ενώ η Αθήνα επιθυμούσε να επαναγοράσει μακροπρόθεσμους τίτλους, καθώς η χαμηλότερη τιμή τους επιτρέπει μεγαλύτερη μείωση χρέους.

Επί παραδείγματι το hedge fund Greylock Capital προσέφερε τα ομόλογα που «έληγαν» από το 2030 και μετά, αλλά κράτησε αυτά που ωριμάζουν νωρίτερα.


WSJ: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα

Oι συνολικές προσφορές – από τους Έλληνες και ξένους κατόχους ομολόγων – ήταν κοντά στα 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την WSJ. "Τα αποτελέσματα είναι από καλά έως ικανοποιητικά. Δεν επιτύχαμε ακόμα το στόχο, αλλά θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η επαναγορά πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αποφασίσει για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει τις προσφορές, αλλά η τελική απόφαση για το πόσα ομόλογα θα αγοραστούν, σε ποια τιμή και πόσα από αυτά θα προελθουν από τις ελληνικές τράπεζες, ίσως να καθυστερήσει για αρκετές ημέρες, δηλώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανόν να μην ανακοινωθούν πριν τη Δευτέρα καθώς οι εταίροι επιθυμούν να εξετάσουν τη μείωση χρέους που θα επιφέρει η επαναγορά. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και επαφές με τις Βρυξέλλες και το EuroWorking Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v