Τράπεζες: Στοίχημα αποπληρωμής των CoCos

Ως και 10 δισ. ευρώ τα CoCos για συστημικές τράπεζες. Στο 11% το Core Tier I για να καλυφθεί και η BlackRock. Πώς θα αποπληρωθούν CoCos και προνομιούχες. Η μείωση του cost of funding και οι συνέργειες σε κόστος.

Τράπεζες: Στοίχημα αποπληρωμής των CoCos
Το στοίχημα της εξυπηρέτησης και της αποπληρωμής των CoCos και των προνομιούχων μετοχών, εντός της επόμενης πενταετίας, καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να κερδίσουν οι διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να μπει φρέσκο χρήμα στις ΑΜΚ και να αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους.

Μετά τον αρχικό θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στο εξής καυτό ερώτημα:

Θα έχουν οι τράπεζες την επόμενη πενταετία ικανοποιητικά κέρδη από έσοδα, συνέργειες και αξιοποίηση στοιχείων ενεργητικού, ώστε αφενός να σχηματίζουν πρόσθετες προβλέψεις και να εξυπηρετούν τόκους προνομιούχων μετοχών και CoCos και αφετέρου να επαναγοράσουν και να ακυρώσουν CoCos και προνομιούχες μετοχές;

Από την απάντηση που θα δοθεί θα κριθεί αν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης παρέχουν ικανά κίνητρα ώστε να μπει φρέσκο χρήμα από ιδιώτες στις ΑΜΚ και να εξασφαλιστεί η ελάχιστη συμμετοχή και ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Άλλωστε, η πράξη υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι στην περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί η ελάχιστη συμμετοχή 10% στις ΑΜΚ τα CoCos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και η τράπεζα κρατικοποιείται.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ανεβάσουν τον δείκτη Core Tier I τουλάχιστον στο 6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Αυτό σημαίνει, όπως γράφαμε χθες, ότι θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ συνολικού ύψους 18 - 19 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I στα επίπεδα που θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα καλυφθεί από τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές, καθώς και από την έκδοση CoCos.

Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν προνομιούχες μετοχές συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ (1,35 δισ. ευρώ η ΕΤΕ, 0,95 δισ. ευρώ η Eurobank, 0,94 δισ. ευρώ η Alpha και 0,75 δισ. ευρώ η Πειραιώς). Οι προνομιούχες μετοχές αντιστοιχούν περίπου στο 1,6% - 2,2% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Για να φθάσει το Core Tier I στο 9% οι τράπεζες θα χρειαστούν CoCos ονομαστικής αξίας περίπου 5,6 δισ. ευρώ. Είναι, όμως, πιθανό τα CoCos που θα εκδώσουν οι τράπεζες να ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου ο δείκτης Core Tier I να φθάσει στο 11% και οι τράπεζες να έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή υπερεπάρκεια για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, λόγω της BlackRock.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι είτε άπαξ είτε σε δύο δόσεις το ύψος των CoCos θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ για να καλυφθούν και οι πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Πρόκειται για υψηλό ποσό, για το οποίο μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων του οι τράπεζες θα χρειαστούν τον πρώτο χρόνο 750 εκατ. ευρώ (!) και τον δεύτερο χρόνο 800 εκατ. ευρώ.

Οι μετατρέψιμες ομολογίες όμως θα πρέπει και να εξοφληθούν εντός πενταετίας, καθώς υπάρχει η απειλή dilution, μια και το ανεξόφλητο υπόλοιπο μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές, και μάλιστα στο 50% της τιμής έκδοσης που ίσχυσε για τις κοινές μετοχές όταν μπήκε το Τ.Χ.Σ.

«Σκόντο» στις κεφαλαιακές ανάγκες από άνοδο των ομολόγων

Από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση και η τρόικα απέρριψαν την εγγύηση από το Τ.Χ.Σ. των κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες, ή την ανταλλαγή τους στην ονομαστική αξία, ήταν γνωστό ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές γι' αυτό και κατέστησαν επιβεβλημένα τα mega deals (εξαγορές και απορροφήσεις υγιών στοιχείων ενεργητικού).

Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν είναι, σύμφωνα με τραπεζίτες και ελεγκτές, να ανεβούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες περισσότερο οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να εγγράψουν κεφαλαιακά κέρδη από πωλήσεις τίτλων.

Όταν ολοκληρωθεί ο γύρος συγχωνεύσεων - απορροφήσεων, οι τρεις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) εκτιμάται ότι θα κατέχουν κρατικά ομόλογα ύψους 13,5 - 13,8 δισ. ευρώ, με τιμές κόστους μεταξύ 16,5 και 25 μονάδων βάσης. Αν οι τιμές των τίτλων ανέβουν στις 50 μ.β., θα εμφανιστούν υπεραξίες 3,5 δισ. ευρώ.

Κλειδί η μείωση του cost of funding

Αν το κλίμα βελτιωθεί για την Ελλάδα μαζί με τις τιμές των ομολόγων, θα ανακάμψουν και οι καταθέσεις. Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί κλειδί για τις τράπεζες μετά τον γύρο των γιγαντιαίων συγκεντρώσεων, που θα ολοκληρωθεί με την επικείμενη διάσπαση του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα.

Σήμερα οι καταθέσεις ανέρχονται σε περίπου 160 δισ. ευρώ. Αν το μέσο επιτόκιό τους μειωθεί κατά 2%, τότε θα υπάρξει εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, που στο συντριπτικό της μέρος θα αφορά τους τρεις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς).

Χαρακτηριστικό είναι ότι με 87,9 δισ. ευρώ καταθέσεις ο νέος όμιλος ΕΤΕ θα έχει όφελος της τάξης του 0,88 δισ. ευρώ, όταν το μέσο κόστος άντλησης ρευστότητας υποχωρεί κατά 1%.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τις συνέργειες

Επιπλέον, το 70% περίπου των συνεργειών από τα mega deals θα προέλθει από τη μείωση του κόστους. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει ήδη κάποια ενδεικτικά νούμερα για τις συνέργειες που θα γίνουν σε ορίζοντα τριετίας από τις εξαγορές και τις απορροφήσεις στοιχείων ενεργητικού που έχουν κλείσει ή έχουν δρομολογηθεί.

Στην περίπτωση του πρόσφατου deal της Εθνικής με τους μετόχους της Eurobank οι συνέργειες προ φόρων προβλέπονται σε 570-630 εκατ. ευρώ το 2015. Η Εθνική εκτιμάται ότι θα εμφανίσει συνέργειες της τάξης των 180 εκατ. ευρώ ήδη από τον πρώτο χρόνο (2013), καθώς όπως αναφέρθηκε οι συνέργειες της πρώτης χρήσης θα ανέλθουν στο 30% των συνεργειών μιας πλήρους χρήσης (2015).

Το 2014 οι συνέργειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 70% μιας πλήρους χρήσης, ήτοι περίπου στα 420 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι σε πλήρη ανάπτυξη οι συνέργειες από την εξαγορά και απορρόφηση της Εμπορικής θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ετησίως. Εξ αυτών τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονόμηση κόστους και τα 50 εκατ. ευρώ από το κόστος χρηματοδότησης και την αύξηση των εσόδων.

Από την πλευρά της, η Πειραιώς έχει εκτιμήσει ότι οι συνέργειες από την εξαγορά της «καλής» ΑΤΕ και της Γενική θα ανέλθουν σε πλήρη ανάπτυξη, μετά από παρέλευση τριετίας, στα 244 εκατ. ευρώ, σε προ φόρων επίπεδο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v