Επιχείρηση "ρελάνς" στις Βρυξέλλες για τη δόση

Το μπαλάκι στους δανειστές επιδιώκει να πετάξει η Αθήνα. Η νέα διαπραγματευτική γραμμή και οι σκληροπυρηνικοί. Εως 40 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα. Το παρασκήνιο πίσω από τις εντάσεις με την τρόικα και οι ΗΠΑ.

Επιχείρηση ρελάνς στις Βρυξέλλες για τη δόση
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει μια και μόνο εντολή: Να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 18 -19 Οκτωβρίου ώστε να μπορέσει θα θέσει επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας αλλά και να περάσουν τα μέτρα από την Βουλή.

Οι διαρροές από το Μαξίμου επέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ότι τα θέματα θα κλείσουν εγκαίρως. Οι αξιωματούχοι της τρόικας έχουν εντολή να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες πριν φύγουν, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έτσι και αλλιώς μένουν μόνιμα εδώ.

Το euro2day, έχει γράψει επανειλημμένως για τις τάσεις που επικρατούν σε Γερμανία και ΔΝΤ που υποδεικνύουν ότι σκληροπυρηνικοί κύκλοι επιθυμούν να καθυστερήσει η απόφαση για την Ελλάδα μέσω της καθυστέρησης της έκθεσης της τρόικας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο αρχηγών κρατών τον Οκτώβριο.

Τα θέματα είναι πολύπλοκα και έχουν να κάνουν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με την επιμονή του ΔΝΤ να συνδέσει την επιμήκυνση με την επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και με νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέματα τα οποία δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν αρκετές χώρες της ΕΕ.

Οι κόντρες της τελευταίας στιγμής με τους αξιωματούχους της τρόικας, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται παραμονές της απόφασης για την εκταμίευση μιας δόσης, κρύβουν πίσω τους έντονο παρασκήνιο.

Επιχειρώντας να ανατρέψει τα δεδομένα η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τα μέτωπα ώστε να ρίξει το μπαλάκι πίσω στους δανειστές, και να «δείξει» αυτούς ως υπαίτιους των καθυστερήσεων.

Εκτιμάται ότι έτσι θα δυσκόλευε το έργο των σκληροπυρηνικών κύκλων και ιδιαίτερα του Γερμανού υπουργού οικονομικών που επιμένει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα πρέπει να τεθεί και να αποφασιστεί σε επίπεδο eurogroup (υπουργών οικονομικών δηλαδή) και όχι αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα κλιθούν απλά να επικυρώσουν τις αποφάσεις. Αυτό έχει γίνει αρκετές φορές τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Βέβαια, τις βλέψεις των σκληροπυρηνικών, βοηθάει και η εγχώρια πολιτική αντίληψη που διαρρέει σενάρια για εσωτερική κατανάλωση. Οι διαρροές για το εάν θα πάρουμε ολόκληρη την δόση, μόνο κακό μπορεί να κάνουν.

Πρώτον, γιατί η δόση δεν είναι μόνο 31,5 δισ. ευρώ αλλά κοντά στα 40 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των καθυστερήσεων (arrears). Aυτό είναι εις γνώση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι αποφάσεις για τις δόσεις έχουν καταγραφεί στο μνημόνιο και είναι επικυρωμένες από 27 Ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η «πραξικοπηματική» απόφαση των δανειστών να παρακρατήσουν τον Μάιο 1 δισ. ευρώ από την δόση των 5,2 δισ. με την δικαιολογία ότι «δεν την χρειάζεται η Ελλάδα» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε στοιχειώδη διπλωματία. Τότε, για ένα ολόκληρο μήνα δεν έγινε κανένα διάβημα από τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών Γιώργο Ζαννιά θέμα, στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day, καταγράφοντας τη δήλωση ανώτατου στελέχους της ΕΕ ότι η χώρα μας ουδέποτε ζήτησε το εν λόγω ποσό.

Δεύτερον, η επιμονή των γερμανών «να μην δοθούν τόσα χρήματα στους έλληνες» άρα να επανεξεταστούν τα ποσά στο σύνολό τους, προς το παρόν δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.

Η δήλωση του προέδρου του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής ότι για πολιτικούς λόγους και ρεαλιστικούς η έκθεση της τρόικας θα καθυστερήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κρύβει ένα παρασκήνιο: όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, στη συνεδρίαση του άτυπου eurogroup, όταν ο κ. Γιούνκερ ρώτησε για το πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν, εκτίμησαν «ως τις 15 Νοεμβρίου».

Αυτή η τοποθέτηση δημιουργεί ερωτηματικά. Και μάλιστα η αντίδραση Γιούνκερ και Μοσκοβισί στο ενδεχόμενο τόσο μεγάλης καθυστέρησης ήταν σκληρότερη από αυτήν που διέρρευσε (σ.σ. δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τον Νοέμβριο είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη τύπου).

Σημειώνεται ότι Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν, μπορεί να είναι παρόντες στα eurogroup όμως δεν παίρνουν τον λόγο σε καμία περίπτωση. Η ανάλυση του πορίσματος της τρόικας γίνεται πάντα από τους προϊσταμένους τους.

Οσο για το θέμα που διακινείται για αναβολή των αποφάσεων λόγω των Αμερικανικών εκλογών, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια! Ισα ίσα, που ο Λευκός Οικός και ο Μπαράκ Ομπάμα θα επωφελούνταν από μια απόφαση για επιμήκυνση και νέα χρηματοδότηση τον Οκτώβριο από την ΕΕ.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση βλάπτει εμμέσως πλην σαφώς την προεκλογική του εκστρατεία σε μια πολύ κρίσιμη φάση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v