Διπλή ατζέντα και θολό στίγμα για κυβέρνηση

Άμεση επαναδιαπραγμάτευση αλλά και εφαρμογή των μέτρων συμφώνησαν οι αρχηγοί. Οι λόγοι της επιμονής Βενιζέλου, η σιωπηρή συμφωνία της ΔΗΜΑΡ, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί και η... μοναξιά του Γ. Στουρνάρα.

Διπλή ατζέντα και θολό στίγμα για κυβέρνηση
Στον παράδοξο συμβιβασμό να τεθεί αμέσως σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της διετούς παράτασης του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και επίσης να τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης να πέσουν οι τόνοι της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, η σύσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., Α. Σαμαρά, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πέτυχε απλώς να συμβιβάσει και όχι να συνθέσει δημιουργικά τη διαπιστωμένη διαφορά αντίληψης ως προς τον χρόνο του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης.

Η απόφαση των τριών αρχηγών να αναλάβουν προσωπικά το συγκεκριμένο θέμα και η επιμένουσα πρόταση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης προκαλούν έντονο προβληματισμό στην αγορά καθώς θέτουν «υπό επιτροπεία» εύθραυστων κομματικών ισορροπιών τον υπουργό Οικονομικών, που είναι και ο πλέον προβεβλημένος τεχνοκράτης της κυβέρνησης.

Ο οικονομικός κόσμος δεν κρύβει την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήδη από το ξεκίνημά της οδηγείται σε αξεπέραστο τέλμα. «Προκάλεσαν την προσδοκία κυβέρνησης αρίστων, οδηγήθηκαν υπό το βάρος τακτικισμών σε σχήμα ελάχιστων προδιαγραφών και τώρα παγιδεύουν και τους πιο εμβληματικούς υπουργούς της κυβέρνησης», σημειώνει στέλεχος της αγοράς, υπογραμμίζοντας την απαισιοδοξία του για την τύχη της χώρας.

Η αγορά θεωρεί ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει και την πίτα των προσδοκιών ακέραιη και τον σκύλο χορτάτο θα δράσει αποδομητικά σε ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς (τρεις παραιτήσεις υπουργών) και δεν διακρίνεται από συνοχή.

Επιπρόσθετα, δεν κρύβει την ανησυχία της για εκπομπή λάθος σήματος σε εταίρους και αγορές, καθώς από τη μια οι πολιτικοί αρχηγοί θα θέτουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και από την άλλη η κυβέρνηση θα διαβεβαιώνει ότι επιδιώκει να επαναφέρει σε τροχιά εφαρμογής το τρέχον πρόγραμμα.

Επαναδιαπραγμάτευση τώρα και με πολιτικά κριτήρια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μήπως και η Ελλάδα πετύχει να κριθεί με πολιτικά κριτήρια και όχι βάσει της αξιολόγησης του προγράμματος. Και επικαλείται τόσο την ανάγκη αξιοποίησης της νωπής λαϊκής εντολής για επαναδιαπραγμάτευση όσο και το γεγονός ότι τώρα ανοίγουν ή τίθενται ζητήματα για σειρά μελών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Ο δεύτερος λόγος, που δεν αναφέρεται δημόσια, διακινείται όμως εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι ο φόβος ότι η κατάσταση της οικονομίας και των δημοσιονομικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο θα είναι χειρότερη από την τωρινή και πιθανώς οι εταίροι να απαιτήσουν νέα μέτρα.

Η μόνη περίπτωση να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι η Ευρώπη να αποδεσμεύσει τη δόση για την εξόφληση γενναίου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να πέσει ρευστό στην αγορά και να πάρει μια ανάσα μερικών μηνών. Αυτό όμως δεν φαίνεται πιθανό μια και οι εταίροι μας έχουν προειδοποιήσει ότι δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί αν δεν υλοποιηθούν τα ψηφισθέντα μέτρα και δεν υπάρξει αξιολόγηση ότι το πρόγραμμα υλοποιείται.

Αντίστοιχη, αν και όχι δημόσια, ήταν περίπου και η στάση Κουβέλη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μείνει στη γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, στήριξε όμως ευθέως τον κ. Στουρνάρα.

Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Πολλοί στοιχηματίζουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που επιδιώκει να μην αφήσει περιθώριο εύκολης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ και να απορροφήσει εσωκομματικούς κραδασμούς, που ξεκίνησαν νωρίς-νωρίς. Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη: «Οι αρχηγοί θα θέτουν μαξιμαλιστικά εν πολλοίς ως προς την άμεση ικανοποίησή τους αιτήματα, ενώ η κυβέρνηση θα εργάζεται πάνω στον κανόνα εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου που αποδέχονται τα τρία κόμματα.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε σχεδόν ανοιχτά ότι όφειλε να αντιδράσει μπροστά σε ένα κλίμα μνημονιακής υποταγής, που διαμορφωνόταν από δημοσιεύματα και διαρροές, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να πειστούν οι πολίτες ότι κανείς άλλος δε θα έκανε κάτι καλύτερο από αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Διότι αλλιώς θα υπάρχει πάντα ο εντός εισαγωγικών παράδεισος που υποσχέθηκαν προεκλογικά άλλα πολιτικά κόμματα, πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ μέσω της ευθείας αντίθεσής του με τους χειρισμούς Στουρνάρα, επιδίωξε σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη να καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν επιλογή του, αλλά επιλογή του πρωθυπουργού και επομένως δεν τον «χρεώνεται».

Κύκλοι, μάλιστα, του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, που στηρίζουν παραδοσιακά, τη Ν.Δ., επιχειρούν μεθοδικά να συνδέσουν τον κ. Στουρνάρα με το ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας συνεχώς ότι διετέλεσε συνεργάτης του Κ. Σημίτη.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v