Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την οικονομία

Μήνας σοβαρών αποφάσεων για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ΧΑ ο προσεχής Σεπτέμβριος. Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει "θετικά" το έδαφος. Οι πρώτες καραμπινάτες αστοχίες. Η στάση των ξένων στην αγορά.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την οικονομία
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση ώστε μέσα στο καλοκαίρι να διαμορφώσει όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους επενδυτές.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να παρουσιάσει σημεία σταθεροποίησης το 2012, καθώς οι όποιες θετικές εξελίξεις προκύψουν για την ανάκαμψη θα αρχίσουν να επηρεάζουν τα πράγματα από τα τέλη του έτους και μετά. Και όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί όπως-όπως να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά. Ούτε επίσης τυχαία είναι η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να δηλώσει για μία ακόμη φορά την έντονη πίστη του στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης», δηλώνει στο euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α., δικαιολογώντας έτσι γιατί σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

O λόγος για τον οποίο επείγεται η κυβέρνηση να βελτιώσει σύντομα το κλίμα είναι ότι μετά το πέρας των επικείμενων διακοπών και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουν μεσολαβήσει και τις προσδοκίες που θα έχουν καλλιεργηθεί:

α) Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αποφασίσει για την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης, αξιολογώντας τη μέχρι τότε στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Πιθανό σενάριο είναι η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδυασμό με τη λήψη ρεαλιστικών μέτρων στο πλαίσιο της τροποποίησης του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου στη συνέχεια να ζητηθούν διετής επιμήκυνση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση κάποιων άλλων όρων του.

β) Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα επανεξετάσουν την όλη κατάσταση και ενδεχομένως θα αποφασίσουν νέες περικοπές δραστηριοτήτων, ή νέες μειώσεις στο λειτουργικό τους κόστους (π.χ. υιοθέτηση εβδομάδας τεσσάρων ημερών, ψαλίδι μισθών κ.λπ.).

γ) Θα έχουμε καλύτερη εικόνα γύρω από το κατά πόσον θα μπορούσαν οι ιδιώτες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επίσης για τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να προχωρήσουν (και να έχουν κατάληξη αυτήν τη φορά…) οι συνομιλίες γύρω από τη συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε λιγότερα σχήματα.

δ) Τραπεζίτες και επιχειρηματίες θα θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το (ιδιοκτησιακό, και όχι μόνο) μέλλον πολλών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη. Από τη μια πλευρά, οι μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και από την άλλη οι τράπεζες θα κληθούν να αξιολογήσουν ποιο μέρος των δανείων τους και των τόκων που εγγράφουν είναι ρεαλιστικό και εισπράξιμο.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο τρίμηνο η εικόνα των επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί ραγδαία και οι τραπεζίτες πολύ συχνά απορούν μην πιστεύοντας πόσο πολύ δυσκόλεψαν τα προβλήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με γνωστό στέλεχος της αγοράς, «δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που αποκαμωμένοι πλέον από την κρίση έχουν αποταθεί στις τράπεζες ώστε αυτές να μεσολαβήσουν και να συγχωνευθούν με ανταγωνιστές τους, με τη λογική ότι ένα συν ένα κάνει… κάτι περισσότερο από μηδέν»!

Με άλλα λόγια, το ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξη και οι λαμπρές προοπτικές, αλλά να… σώσουν κάτι από τα ρέστα τους! Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας αποφάσεων για πολλές τέτοιες υποθέσεις.

ε) Και φυσικά, ανάλογα με αυτές τις εξελίξεις, πολλά θα κριθούν και γύρω από τη στάση που θα κρατήσουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γενικότερη εντύπωση είναι πως μετά τις τελευταίες εκλογές οι ξένοι σταμάτησαν να είναι «καθαροί πωλητές» και φαίνεται να έχουν αποφασίσει να δώσουν κάποιο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τουλάχιστον εκτιμούν εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ξένοι θα αποφασίσουν ουσιαστικά για το ποια στάση θα κρατήσουν σχετικά με το Χ.Α. τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν γυρίσει από τις διακοπές τους.

Η βελτίωση βέβαια του κλίματος απαιτεί -εκτός των άλλων- ένα συντονισμένο και αποτελεσματικό πακέτο κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία όμως έχει από τις πρώτες κιόλας δύο εβδομάδες ζωής της δείξει σημεία χαλαρότητας, με παραιτήσεις υπουργών, ασυνεννοησία πάνω σε σοβαρά ζητήματα, με καθυστερήσεις κ.λπ. Το σχετικό ρεπορτάζ άλλωστε (δυστυχώς) είναι πλουσιότατο και άκρως ανησυχητικό.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v