Τράπεζες: Ανοίγει ο φάκελος των προβληματικών

Ξεκινά το μεγάλο «ξεκαθάρισμα». Σε καθεστώς εκκαθάρισης με διαδικασίες εξπρές οι ώριμες περιπτώσεις. Εξώδικα από τράπεζες σε διοικήσεις επιχειρήσεων. Απειλούν με αγωγές για δόλια πτώχευση. Ζητούν εγκατάσταση CROs.

Τράπεζες: Ανοίγει ο φάκελος των προβληματικών
Τον βαρύ και δύσοσμο φάκελο των νέων προβληματικών επιχειρήσεων ανοίγουν επιτέλους οι τράπεζες, επιδιώκοντας, έστω και στο... και πέντε, να μειώσουν το επαπειλούμενο φέσι από «θαλασσοδάνεια» ή να περισώσουν ό,τι μπορούν από εταιρείες, οι οποίες στην πράξη έχουν ήδη πτωχεύσει.

Δυόμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, και αφού χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον πίθο των Δαναΐδων, οι τράπεζες οδηγούνται άρον-άρον στο μεγάλο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου εταιρικών χορηγήσεων, που συνεπάγεται και δραστικό ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό χάρτη.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προσωρινής κρατικοποίησής τους και της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που οδηγεί σε επιβολή σχηματισμού προβλέψεων, με βάση το ακραίο σενάριο της BlackRock, οι τράπεζες όχι μόνο βγάζουν με διαδικασίες εξπρές από τον αναπνευστήρα προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά επιπλέον απειλούν επιχειρηματίες, διοικήσεις εταιρειών και ορκωτούς ότι θα στραφούν νομικά εναντίον τους επιδιώκοντας να ανακτήσουν μέρος των «θαλασσοδανείων».

Ήδη, τους τελευταίους μήνες, έκοψαν γραμμές χρηματοδότησης σε σειρά εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τα χρόνια προβλήματα εξυπηρέτησης δανεισμού, συνέχισαν να καίνε πολύ χρήμα.

Σε όλες σχεδόν αυτές τις περιπτώσεις τα τελεσίγραφα των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χρηματοδοτώντας τα μαγαζιά τους, έπεσαν στο κενό, ενώ ελάχιστες κινήσεις έγιναν και στη λειτουργική αναδιάρθρωση.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανταπόκρισης, οι τράπεζες τραβούν το σχοινί. Στις περιπτώσεις όπου κρίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναστροφής εφαρμόζουν ήδη διαδικασίες… fast track πτώχευσης, ενώ στις υπόλοιπες στέλνουν εξώδικα στις διοικήσεις, απειλώντας με αγωγές για δόλια πτώχευση σε περίπτωση πτώχευσης.

Το πρώτο δείγμα αποφασιστικότητας των τραπεζών δόθηκε στην περίπτωση της Νεοχημικής. Η άλλοτε ναυαρχίδα του ομίλου Λαυρεντιάδη, που πωλήθηκε και επαναγοράστηκε από το Carlyle Group και σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Consilia fund, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, η οποία εκδικάστηκε στις 6 Ιουνίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση υπαγωγής μεγάλης τουλάχιστον επιχείρησης στο άρθρο 106 ια του Ν. 3588/2007, που προβλέπει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, το δικαστήριο θα ορίσει μια ελεγκτική εταιρεία ως ειδικό εκκαθαριστή, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προτείνει ήδη τρεις οίκους.

Οι διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Νεοχημικής ξεκίνησαν από το ενδιαφέρον γερμανικού fund να αποκτήσει, έναντι 30 εκατ. ευρώ, κάποια από τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας, με δεδομένο όμως ότι δεν πρόκειται για δεσμευτικό ενδιαφέρον, αν το δικαστήριο δώσει πράσινο φως, η εκκαθάρισή της θα προχωρήσει όπως και να 'ναι.

Απειλούν με αγωγές για δόλια πτώχευση

Ακόμη πιο σκληρή είναι η στάση των τραπεζών απέναντι σε προβληματικές, που μπορούν να αναδιαρθρωθούν, αλλά οι επιχειρηματίες και οι διοικήσεις καθυστερούν προκλητικά να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τράπεζες αποστέλλουν πλέον εξώδικα, με τα οποία, επικαλούμενες την παράγραφο 2 του άρθρο 98 του πτωχευτικού νόμου, προειδοποιούν τις διοικήσεις για ευθύνες που θα αναλάβουν εφόσον κριθεί ότι υπήρξε δόλια πτώχευση.

Το γεγονός, δε, ότι στα εξώδικα γίνονται αναφορές σε μη χρηστή διοίκηση δείχνει ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αποδείξουν δικαστικά δόλια πτώχευση και να κατάσχουν τις περιουσίες των εκτελεστικών μελών της διοίκησης καθώς και όσων την παροτρύνουν (σ.σ.: δηλαδή, των βασικών μετόχων, στην περίπτωση όπου δεν ασκούν διοίκηση).

Σημειώνεται ότι το ίδιο άρθρο του πτωχευτικού νόμου (98) σε άλλη παράγραφο (α) προβλέπει ότι η διοίκηση των επιχειρήσεων ευθύνεται για τις οφειλές της έναντι τρίτων όχι από τη στιγμή της αναγγελίας της πτώχευσης, αλλά από την ημερομηνία όπου θα κριθεί ότι η εταιρεία είναι ήδη πρακτικά πτωχευμένη.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη, μια και η πλειονότητα των νέων προβληματικών τελεί σε μερική στάση πληρωμών και τα δάνεια σε κάποιες περιπτώσεις είναι διπλάσια ή και πολλαπλάσια των πωλήσεων, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό και οι ορκωτοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά τους (αρχή της συνεχούς λειτουργίας των επιχειρήσεων).

Ζητούν διορισμό CROs με ευρύτατες εξουσίες

Με τα εξώδικα οι τράπεζες ζητούν την εγκατάσταση Chief Restructuring Officer (CRO) στις επιχειρήσεις, την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης, την άμεση αντικατάσταση των ορκωτών που τις ελέγχουν και την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων πρόσθετων εξασφαλίσεων (εκχώρηση απαιτήσεων, ενεχυρίαση μετοχών κ.ά.).

Ο CRO θα έχει διευρυμένες εξουσίες όχι μόνο ως προς την εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης αλλά και στην παρακολούθηση των οικονομικών της επιχείρησης. Θα έχει, δηλαδή, τον έλεγχο του ταμείου, ακόμη και τη δυνατότητα να υποκαθιστά με την υπογραφή του τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης.

«Χάθηκε ήδη μία τριετία λόγω της αναβλητικότητας του τραπεζικού συστήματος να υιοθετήσει γενναίες λύσεις. Πριν το πρόβλημα φθάσει στο μη παρέκει, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, για να κρυφθούν προβλήματα και τυχόν ευθύνες…». Αυτό τονίζει στο Euro2day επικεφαλής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο αναγκαίος σχηματισμός υψηλών προβλέψεων που επιβάλλει η Τ.τ.Ε. είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να καθαρίσει η αγορά από μη υγιείς εταιρείες, η συνέχιση της λειτουργίας των οποίων πλήττει τον ανταγωνισμό και μοντέλα management, που λειτουργούν διαπιστωμένα εις βάρος μικρομετόχων και πιστωτών.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v