Εγγύηση Τ.Χ.Σ. στα κεφάλαια των τραπεζών

Η δέσμευση συμμετοχής του ΤΧΣ στις μελλοντικές ΑΜΚ και η δυνατότητα προκαταβολής. Πώς αποσυνδέεται η λήψη αποφάσεων με το ορόσημο της 20ής Απριλίου. Το γενικό περίγραμμα θέτει το υπουργικό.

Εγγύηση Τ.Χ.Σ. στα κεφάλαια των τραπεζών
Εγγύηση στα κεφάλαια των τραπεζών προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2011 θα παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, με την οποία το ταμείο μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες που έχουν επιλεγεί για ανακεφαλαιοποίηση βεβαίωση συμμετοχής σε μελλοντική ΑΜΚ ή και προκαταβολή έναντι αυτής.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στο Τ.Χ.Σ. να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στη μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

Παράλληλα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα θεσμοθετείται και η δυνατότητα προκαταβολής εκ μέρους του ταμείου του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα

Με τις δύο παραπάνω διατάξεις, ανοίγει ο δρόμος για να αποσυνδεθεί το θέμα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης από το ορόσημο της 20ής Απριλίου, σύμφωνα με ελεγκτικές εταιρίες. Και αυτό γιατί με την παροχή βεβαίωσης ή ακόμη καλύτερα προκαταβολής οι τράπεζες μπορούν πλέον να δημοσιεύσουν αποτελέσματα χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η αρχή της βιωσιμότητας.

Η παραπάνω απόφαση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξαντλείται στο να θέτει ένα γενικό περίγραμμα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, χωρίς να εξειδικεύει τα επιμέρους μέτρα, κάνει τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς να ανησυχούν ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέα παράταση στις αποφάσεις.

«Με τη μέχρι σήμερα πρόοδο, θα πρέπει να γίνει θαύμα προκειμένου να έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες πριν από την 20ή Απριλίου», σημειώνει στο Euro2day στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία. «Πιθανόν η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους να μετατεθεί για μετά τις 20 Απριλίου», συμπληρώνει.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δεν επιθυμούν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα πριν από την πλήρη εξειδίκευση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας ότι, αν δεν προσδιοριστεί η αναγνώριση του φορολογικού οφέλους στα εποπτικά κεφάλαια και δεν λυθεί το θέμα της παροχής ή όχι εγγύησης από τον EFSF στα κρατικά ομόλογα που κατέχουν, δεν μπορεί να βγει ο λογαριασμός των κεφαλαίων που χρειάζονται.

Κατά τα υπόλοιπα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίνει στο Τ.Χ.Σ. τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου εις είδος, ώστε να μπορεί να λάβει τα κεφάλαια που θα του δοθούν από τον EFSF με μορφή ομολόγων, καθώς και τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιήσει, για να μπορεί να διενεργήσει τους απαραίτητους οικονομικούς ελέγχους.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, "με νόμο είχε οριστεί ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ρυθμίζεται με έκδοση δύο πράξεων υπουργικών συμβουλίων, οι οποίες θα καθορίσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και τα σχετικά με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων από τις τράπεζες, για την κάλυψη εποπτικών αναγκών.

Με τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνει:

1. Την αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

2. Τη δυνατότητα εκ μέρους του ταμείου να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σε λογαριασμό στο Σύστημα Άυλων Τίτλων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Την προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από το ΕΤΧΣ και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.

4. Τη δυνατότητα του ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετάσχει στη μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

5. Τη δυνατότητα προκαταβολής εκ μέρους του ταμείου του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

6. Τη δυνατότητα του ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή για λογαριασμό του οποίου έχει προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

7. Την κατάργηση της απαγόρευσης μεταβίβασης των μετοχών του ταμείου σε τρίτους και διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού δε συμβιβάζεται με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες.

8. Την εξαίρεση του ταμείου από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006 (take over bid) κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων.

9. Τη δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Το γενικό περίγραμμα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο μεταθέτοντας την εξειδίκευση της διαδικασίας για μετά το Πάσχα, με έκδοση υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό ενέκρινε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για χρήση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και χορήγηση εγγυήσεων για την κάλυψη της ζημίας αποτίμησης που εγγράφουν οι τράπεζες από τα νέα ομόλογα.

"Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιτρέπει τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων και επιτρέπει τη χρήση κρατικών εγγυήσεων στα νέα ομόλογα, ώστε οι τράπεζες να τα αποτιμήσουν στο 100% της αξίας τους", δήλωσε κρατικός αξιωματούχος στο Reuters.

Οι ακριβείς όροι των εγγυήσεων θα διευκρινιστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα θεσμοθετείται η χορήγηση εγγυήσεων, ενώ η φόρμουλα με την οποία θα χορηγηθούν θα αποφασιστεί μετά το Πάσχα.

«Αν εγγύηση χορηγήσει μόνο το ελληνικό δημόσιο, τότε δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερα», ανέφερε στο Euro2day στέλεχος της αγοράς. Ο ίδιος εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο την εγγύηση στα κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες θα τη δίνει ο EFSF με cash collateral από το Τ.Χ.Σ. ή απευθείας το Δημόσιο.

Στο 96,6% η συμμετοχή στο PSI+

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διαρροή κυβερνητικού στελέχους στο πρακτορείο, το ποσοστό συμμετοχής στο PSI έχει ανέλθει πλέον στο 96,6%

Όπως είχε ανακοινώσει από τα μέσα Μάρτιου ο EFSF, ποσό 25 δισ. ευρώ από τα 48 που θα δώσει ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως.

Τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή ομολόγων και γι' αυτό είχε προϊδεάσει ο επικεφαλής του ταμείου Κλ. Ρέντλιγκ στο Eurogroup όταν είχε δηλώσει πως «το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας θα είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και από αυτά τα 48 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει χωρίς μετρητά, αλλά με ομόλογα του ταμείου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v