Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έρχονται συγχωνεύσεις με το… ζόρι

Τελεσίγραφο από τρόικα για deals με το καλό ή με το… κακό. «Βρείτε τα, αλλιώς παρεμβαίνουμε», το μήνυμα. Το πλάνο, ο ρόλος του Τ.Χ.Σ. και η προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο. Μπαλαντέρ οι ξένες τράπεζες.

Τράπεζες: Έρχονται συγχωνεύσεις με το… ζόρι
Συγχωνεύσεις με το καλό ή με το… κακό προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τις ελληνικές τράπεζες το στρατηγικό πλάνο που έχει συντάξει η τρόικα και το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ελέγχοντας τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), η τρόικα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, εφόσον αυτή δεν προκύψει οικειοθελώς.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τρόικα έχει διαμηνύσει ήδη στις διοικήσεις των τραπεζών: «Αν δεν τα βρείτε μόνοι σας, θα το πράξουμε εμείς αμέσως μετά την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κριτήριο των συγχωνεύσεων θα είναι η συμπληρωματικότητα και οι συνέργειες που προκύπτουν».

Πάγια θέση της τρόικας, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ανάγκη για δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι δύο πλευρές ταυτίζονται στην άποψη ότι «η ελληνική αγορά χωρά το πολύ τρεις τράπεζες, πέραν των θυγατρικών που έχουν οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι».

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, που γνωρίζουν το στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στις αρχές του καλοκαιριού, παραπέμπουν στην πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, βάσει της οποίας «οι συγχωνεύσεις θα γίνουν εξ ανάγκης»...

Το πρώτο βήμα του στρατηγικού πλάνου της τρόικας αφορά την άμεση συγκέντρωση των τραπεζών, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος που θέλει στο τέλος της ημέρας να υπάρχουν στην ελληνική αγορά 2-3 μεγάλες, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τράπεζες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα business plans και τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης, στα οποία η καθεμιά θα περιγράφει τους τρόπους εύρεσης κεφαλαίων για την κάλυψη των ζημιών.

Αμέσως μετά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και, εφόσον δεν καταστεί δυνατό (εξ ολοκλήρου ή εν μέρει), θα πρέπει να προσφύγουν στο Τ.Χ.Σ. «Τότε η τρόικα, τα κλιμάκια της οποίας έχουν ήδη προχωρήσει σε ακτινογραφία των τραπεζών, θα αποφασίσει ποια τράπεζα ταιριάζει με ποια», τονίζει στο Euro2day στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η εποπτεία της τρόικας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ήδη γεγονός».

Η… οχύρωση των Ελλήνων τραπεζιτών

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές και προκαλεί αναστάτωση τόσο στους βασικούς μετόχους όσο και σε ορισμένες διοικήσεις τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς θέλει «να συρθεί σε συγχωνεύσεις, κατόπιν εντολής της τρόικας», ωστόσο η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών είναι πολύ δύσκολη περίπτωση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, αφού ξεκαθαρίσουν απόλυτα οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει, έστω και για την τιμή των όπλων και υπό τον φόβο της τρόικας, ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών, μην τυχόν και τα βρουν.

Ρόλο μπαλαντέρ στη διαδικασία των ζυμώσεων εκτιμάται πως θα παίξουν οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών. Τράπεζες όπως η Societe Generale, η Credit Agricole κι η HSBC ενδέχεται να μπουν στο παιχνίδι.

Οι προσδοκίες πάντως διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς, όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, κάποιοι από τους ξένους ομίλους έχουν αποφασίσει να αποεπενδυθούν από την ελληνική αγορά και οποιοδήποτε deal υπάρξει θα εξασφαλίζει απλώς καλύτερες προϋποθέσεις εξόδου, ενώ άλλοι όπως η Credit Agricole έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιήσει τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους και έχουν καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Ταυτόχρονα, η τρόικα θέτει αυστηρά κριτήρια και την ποιότητα των ξένων επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η τρόικα έχει προειδοποιήσει ήδη πως δεν θα δεχθεί να αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες αμφιβόλου προελεύσεως επενδυτές, χωρίς γνώση των τραπεζικών εργασιών.

Η προειδοποίηση έχει να κάνει με την ανησυχία ότι ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, θα εκδηλωθεί κυρίως από funds ή από τράπεζες χωρών εκτός ευρωζώνης, που πιθανώς να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σαν πλυντήριο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v