Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισαν τα τηλέφωνα προς τους υπουργούς

Στις 16:00 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Στην τελική ευθεία η συγκρότηση του σχήματος. Ποιοι υπουργοί μένουν και ποιοι φεύγουν. Με λίγα πολιτικά στελέχη θα μετέχει η Ν.Δ. με 3-4 στελέχη ο ΛΑΟΣ. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Αρχισαν τα τηλέφωνα προς τους υπουργούς
Μία ακόμα καθυστέρηση στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Η ορκωμοσία της μετατέθηκε κατά δύο ώρες και θα πραγματοποιηθεί στις 16:00. Τα πρώτα τηλεφωνήματα στα στελέχη των τριών κομμάτων που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις άρχισαν να γίνονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν στην θέση τους οι κ.κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης Κουτρουμάνης, Ρέππας, Χρυσοχοίδης και η κα. Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικότερα στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στο υπουργείο Παιδείας η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Σε αυτό πιθανότατα θα πάρει θέση το στέλεχος της Ν.Δ. κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο «παίζει» το σενάριο να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος απέστειλε πριν από λίγο στον κ. Φ. Πετσάλνικο επιστολή παραίτησης από τη βουλευτική έδρα. 

O απόστρατος υποστράτηγος (πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ) Κ. Καράμπελας φέρεται να αναλαμβάνει θέση αναπληρωτή ή υφυπουργού υπουργού Άμυνας, όπως επίσης και ο Γ. Ραγκούσης που μετακινείται από το Υποδομών.

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα διεκδικεί και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, του οποίου το όνομα ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο κ. Μάκης Βορίδης φαίνεται να αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας θα κρατήσει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Ο Στ. Δήμας θα αντικαταστασήσει τον Στ. Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ γρίφος παραμένει το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Για τη θέση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης φαβορί φέρεται ο κ. Αστ. Ροντούλης του ΛΑΟΣ.

Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας διαδίδεται πως θέση στο υπουργείο Πολιτισμού (στον τομέα τουρισμού) διεκδικεί ο προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Πέτρος Αλιβιζάτος.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις από το ΛΑΟΣ να έχει μεγαλύτερη παρουσία στη νέα κυβέρνηση.

Οι χθεσινές διαβουλεύσεις

Η νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί με «κορμό» ΠΑΣΟΚ και «πινελιές» από τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ.

Πέραν της απροθυμίας της Ν.Δ. να συμμετάσχει με σημαντικό αριθμό στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα, πρυτανεύει και η λογική να παραμείνουν στους θώκους τους οι βασικοί υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης.

Χθες στις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, υπό τον κ. Παπαδήμο, η οποία διαμόρφωσε τη βασική δομή και σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η οριστικοποίηση του σχήματος θα γίνει σήμερα το βράδυ από τον κ. Παπαδήμο σε συνεργασία με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την ορκωμοσία της κυβέρνησης την Παρασκευή στις 4 το μεσημέρι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Αθανασάκης από το ΠΑΣΟΚ, Λυκουρέντζος και Σταμάτης από τη Ν.Δ. και Γεωργίου από το ΛΑΟΣ.

Παρότι τα επιτελεία των κομμάτων κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, οι πρώτες διαρροές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στον θώκο του Αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, ενώ τη δεύτερη θέση Αντιπροέδρου θα καταλάβει όπως όλα δείχνουν ο κ. Στ. Δήμας.

Πρόθεση του κ. Παπαδήμου είναι να διατηρήσει τον βασικό κορμό της νυν κυβέρνησης προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι αρχική πρόθεση είναι να μη μετακινηθούν οι κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης, Κουτρουμάνης και Παπακωνσταντίνου και πιθανώς ο κ. Σκανδαλίδης.

Στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί όπως και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Από τη Ν.Δ. επιμένουν σταθερά ότι δεν θα συμμετάσχουν κοινοβουλευτικά αλλά πολιτικά στελέχη της στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή της στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι με μη κοινοβουλευτικά, αλλά κορυφαία στελέχη, τόνισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.Δ. θα συμμετάσχει με 4 στελέχη της στη νέα κυβέρνηση. Πέραν του κ. Δήμα που φέρεται ως φαβορί για τη θέση του β΄ Αντιπροέδρου, υποψηφιότητα έχουν θέσει ο καθηγητής κ. Μουρμούρας και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, Θ. Βάρδας και Κ. Αρβανιτόπουλος. Ρόλο αναμένεται να έχει και ο κ. Δημτρης Αβραμόπουλος.


Η εντολή στον Λ. Παπαδήμο

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο.

"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011.

Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν προτάσεως των Πολιτικών Αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 11.11.2011 και ώρα 14:00", ανέφερε η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης εξήλθαν από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Πλέον, συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ για τα πρόσωπα που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.


Παπαδήμος: Μπορούμε με ενότητα και σύνεση - Εγγύηση σταθερότητας το ευρώ

Την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα τόνισε στην πρώτη του δήλωση ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας που θα αποφασίσθηκε εξασφαλίζει την απαραίτητη ενότητα και συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

"Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι", τόνισε ο κ. Παπαδήμος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, συμπληρώνοντας ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. "Η πορεία δεν θα είναι εύκολη", υπογράμμισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι η επιτευχθείσα συνεννόηση επιτρέπει μικρή αισιοδοξία.

Ο κ. Παπαδήμος έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ σημειώνοντας: "Ειμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας και συντελεστή οικονομικής ευημερίας Η συμμετοχή μας στο ευρώ, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται, θα διευκολύνει την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξή της".    

Έργο της μεταβατικής, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, κυβέρνησης θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις της, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος των εκλογών. "Υπάρχει πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων", είπε ο κ. Παπαδήμος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν τέθηκαν όροι εκ μέρους του προς κανέναν πολιτικό αρχηγό

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αποδέχθηκε την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, "επειδή πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας".

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.



Σαμαράς: Οι εκλογές θα γίνουν σύντομα - Ισχύει η συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου

Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ο πρόεδρος Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με το Βήμα. 

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη ότι «οι εκλογές θα γίνουν σύντομα».


Μπαρόζο - Ρομπάι: Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα

Η συμφωνία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ.Β. Ρομπάι.

Περιμένουμε να συναντηθούμε με τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για να συζητήσουμε τα πιεστικά ζητήματα της κοινής μας ατζέντας, αναφέρουν μεταξύ άλλων.


Μέρκελ: Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη - Ζητούμενο η ευρεία συναίνεση

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε για την επιλογή του κ. Παπαδήμου ως νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε ηγέτη της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει μόνο έναν στόχο, τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή.

Όσον αφορά την Ιταλία, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πολιτική ηγεσία και η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.


ΚΚΕ: Επιθυμία της πλουτοκρατίας ο Παπαδήμος

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει: "Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο. Αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της Ε.Ε. Απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει".

ΔΗΣΥ: Στηρίζουμε τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν να κάνουν το ίδιο, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις κάλπες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Σε αυτήν σημειώνεται: «Η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και πολλούς μήνες είχε ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή.

Είχαμε επίσης εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού ενός προσώπου με κύρος, γνώσεις και ικανότητες και δηλώσαμε ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε.

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα.

Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με ειλικρίνεια, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.
Οι στιγμές που ζει η χώρα μας είναι δραματικές, τα προβλήματα τεράστια και οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».


ΣΕΒ: Τελευταία ελπίδα της χώρας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι, στη σημερινή οριακή συγκυρία, η τελευταία ελπίδα της χώρας.

Αν οι Έλληνες πολίτες τη στηρίξουν και δεν αφήσουν τα μικροκομματικά και άλλα συμφέροντα να την υπονομεύσουν, μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τα ερείπια που αφήνει το καθεστώς της μεταπολίτευσης.

Αποστολή της είναι να αποκαταστήσει το κύρος του ελληνικού κράτους έναντι όλων - αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας και την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής».


Μίχαλος: Τελείωσε η περίοδος αβεβαιότητας, αρχίζει η μεγάλη μάχη

Περιμένουμε να δούμε ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό ως πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τη νέα κυβέρνηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, μετά τη συμφωνία των κομμάτων για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Τώρα αρχίζει μια νέα μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να συνδυάζουν μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ως πρώτα δείγματα γραφής περιμένουμε να δούμε ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό».


ΕΣΕΕ: Κυβέρνηση κύρους και όχι βιτρίνας

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά την ανακοίνωση για τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε:  

"Η νέα κυβέρνηση της χώρας μας μπορεί να είναι μεταβατική, αλλά τουλάχιστον είναι κυβέρνηση κύρους και όχι βιτρίνας. Μετά την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών, μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε.

Ευχόμαστε σε όλα τα στελέχη της νέας κυβέρνησης καλή επιτυχία και πολλή δύναμη στις διαπραγματεύσεις των όρων της δανειακής σύμβασης, που θα καθορίσουν τη ζωή και το μέλλον όλων των Ελλήνων.

Ο μοναδικός όρος που θέτει ο ελληνικός λαός προς τον νέο πρωθυπουργό είναι η σωτηρία της χώρας. Οι Έλληνες έμποροι πιστεύουμε ότι μπορεί να γλιτώσαμε τα χειρότερα, αλλά τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας". 


Το who is who του νέου πρωθυπουργού

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, με οικογενειακή καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, περίοδο κατά την οποία εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserve Bank).

Το 1984 - 1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985 - 1988 και 1991 - 1994), ενώ συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986 - 1987), που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989 - 1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, και στην Επιτροπή Schneider (1990 - 1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Παράλληλα, από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών αυτής (1988 - 1992).

Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο έχουν επικεντρωθεί σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v