Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ ρευστότητας η συνταγή Σαμαρά

Μείωση φορολογικών συντελεστών, παροχή ρευστότητας και κίνητρα σε οικοδομή προβλέπει το Ζάππειο ΙΙ. "Φτωχό" πρόγραμμα περικοπής δαπανών. "Hold" για αποκρατικοποιήσεις. Όχι Σαμαρά σε συναίνεση-Ναι σε αλλαγή μνημονίου.

Σοκ ρευστότητας η συνταγή Σαμαρά
Σοκ ρευστότητας για να τονωθεί η οικονομία και εν συνεχεία τα έσοδα του Δημοσίου πρότεινε ως συνταγή εξόδου από την κρίση ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας αλλαγή του μνημονίου και αρνούμενος να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση.

Παραμένοντας με συνέπεια στη γραμμή που ακολουθεί, στην οικονομία, από την εκλογή του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως σήμερα, παρουσίασε στο Ζάππειο ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με χαρακτηριστικά «Αντιμνημονίου».

Δείτε το video από την ομιλία του κ. Α. Σαμαρά. Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω.



Ο κ. Σαμαράς ζήτησε για άλλη μια φορά αλλαγή των όρων του μνημονίου, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν επιτύχει καλύτερους όρους από την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η γεωπολιτική ταραχή που επικρατεί στη γειτονιά της Ελλάδας αποτελεί επαρκή λόγο για να ζητήσουμε περισσότερο χρόνο και κυρίως ευελιξία από τους εταίρους μας.

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε από ισότιμοι εταίροι απλοί δανειολήπτες», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα προδιαγεγραμμένα στο ΔΝΤ και δεν διαπραγματεύτηκε μια λύση που να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

«Θα διαπραγματευτώ άλλο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αρνήθηκε να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει στο λάθος. Συμπλήρωσε δε ότι μοναδική βάση συζήτησης για τη Ν.Δ. αποτελεί η οικονομική της πλατφόρμα, με το σύνολο μάλιστα των δράσεων που προβλέπει.

Το «Ζάππειο ΙΙ», όπως και το «Ζάππειο Ι», εδράζεται στην επανεκκίνηση του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση, και σε δεύτερη φάση στην έναρξη των διαδικασιών μετάβασης σε μια περισσότερο εξωστρεφή οικονομία, με μέσο την παροχή ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, να παραταθούν τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας για όλο το 2012, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι από τα πρώτα μέτρα που θα διαπραγματευτώ με τους πιστωτές μας. Ρευστότητα και πάλι ρευστότητα».

Σε αντίθεση, άλλωστε, με τις επιταγές της τρόικας, το «Ζάππειο ΙΙ» στηρίζεται σχεδόν κατά τα δύο τρίτα του στην αύξηση των εσόδων για το Δημόσιο μέσω αρχικά της ανάκαμψης της οικονομίας και εν συνεχεία της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα προβλέπει αύξηση εσόδων 9 - 10 δισ. ευρώ μέσα στην πρώτη διετία.

Στον αντίποδα, περιορισμένο και αρκετά γενικόλογο είναι το πρόγραμμα περικοπής δαπανών, από την εφαρμογή του οποίου πάντως η Ν.Δ. προβλέπει ότι θα επιτύχει πρόσθετη εξοικονόμηση 4,2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

Η συνταγή Σαμαρά προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 2% τον πρώτο χρόνο και κατά 1,9% τον δεύτερο χρόνο όσο ακόμη η οικονομία θα παραμένει σε ύφεση. Τον τρίτο χρόνο, όταν και προβλέπεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη, το έλλειμμα θα πέσει στο 1% και τον τέταρτο χρόνο από την εφαρμογή της θεραπείας «ρευστότητας» η χώρα θα επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε στρατηγικούς επενδυτές οι μικρές ΔΕΚΟ- Σχέδιο για ΔΕΗ - ΟΠΑΠ - ΟΣΕ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΣΕ, ΟΤΕ), ενώ αντίθετα δήλωσε ότι για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, Λάρκο, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές και Τουριστικά Ακίνητα θα προωθηθεί η εκχώρηση ποσοστών του Δημοσίου σε στρατηγικούς επενδυτές.

Για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ έθεσε ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη σχεδίου ώστε να αποφευχθεί το ξεπούλημα και οι αγορές να ανοίξουν συντεταγμένα.

Χρησιμοποίησε δε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, δηλώνοντας ότι είναι λάθος η διάθεση του 17%. Πρώτα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και μετά το Δημόσιο να αποφασίσει, αφού διασφαλίσει τον έλεγχο των δικτύων διανομής και μεταφοράς, ποια κομμάτια της ΔΕΗ μπορούν να δοθούν σε στρατηγικούς επενδυτές.

Σχέδιο ζήτησε και για τον ΟΣΕ, ενώ προειδοποίησε ότι ο ΟΠΑΠ προσπορίζει υψηλά έσοδα στο Δημόσιο και δεν μπορεί να πωληθεί με τίμημα που αντιστοιχεί στα έσοδα 2 - 3 ετών.

Ευθυγραμμίστηκε με την κυβέρνηση προτιμώντας αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με μακροχρόνιες μισθώσεις ή τιτλοποίηση εσόδων, δηλώνοντας ότι μπορεί να πωληθούν μεμονωμένα ακίνητα.

Η συνταγή Σαμαρά προβλέπει ως βασικό μέτρο την παροχή ρευστότητας στην οικονομία μέσω των εξής τριών εργαλείων:

Α) Μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, των εργοδοτικών εισφορών καθώς και μείωση ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ειδικότερα το «Ζάππειο ΙΙ» προτείνει:

- Ενιαίο φορολογικό συντελεστή κερδών, για όλες τις επιχειρήσεις, 15%.
- Παρακράτηση φόρου 15% επί των μερισμάτων από 25% σήμερα.
- Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδημάτων να υποχωρήσει σε πρώτη φάση στο 40%, από 45%, με λιγότερα κλιμάκια και σε τρία χρόνια να μην ξεπερνά το 30%.
- Ο ΦΠΑ από 23% για την υψηλή κατηγορία να μειωθεί στο 19% και από 13% στη μεσαία στο 9%. Για κλάδους όπως ο τουρισμός να πέσει στο 4,5%.
- Ειδικός Φόρος Καυσίμων: Προβλέπεται να αφαιρεθεί σε 2 χρόνια ο επιπλέον φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.
- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας.
- Κατάργηση, σταδιακά (εντός 3 - 4 ετών) όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
- Απλοποίηση - κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
- Αυστηρές ποινές για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Περιορισμός επαφής εφοριακών - φορολογουμένων.
- Επιλογή υπολογισμού με τεκμαρτό τρόπο του φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή αλλιώς φορολογικός έλεγχος. Υποβολή δηλώσεων από ελεγκτικές εταιρίες και λογιστικά γραφεία που θα είναι κατά νόμο υπεύθυνα για την αλήθεια των στοιχείων.
- Περιουσιολόγιο για κάθε Έλληνα.

Β) Παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά.
- Εξόφληση με μετρητά και ομόλογα ή συμψηφισμός όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες (προμηθευτές, κατασκευαστές, δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ, εφάπαξ κ.ά.).
-Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν το 20% - 30% των κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
- Κατάργηση πόθεν έσχες κατοικίας -κύριας ή εξοχικής- για 3 χρόνια.
- Επιδότηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου πρώτης κατοικίας. Μέτρο που εκτιμάται ότι θα φέρει 2,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους την πρώτη διετία εφαρμογής.
- Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της χώρας. Προσδοκάται ότι θα εισπραχθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.
- Αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων (έως 700 ευρώ) και των ενισχύσεων των πολυτέκνων, ένα μέτρο συνολικού κόστους ύψους 2 δισ. ευρώ.
- Κατάργηση του πόθεν έσχες καταθέσεων και των φορολογικών ποινών για κάποιο διάστημα (δεν συγκεκριμενοποιείται) ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα προτείνεται για όσους διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί στις κυβερνήσεις από το 1974 ως σήμερα.
- Πάγωμα αντικειμενικών αξιών.

Γ) Ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και αύξηση των ρυθμών απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
- Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για παραθεριστική κατοικία με δημοπράτηση περιοχών από το Δημόσιο αφού εξασφαλίσει καθαρούς τίτλους και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.

Φτωχό το πρόγραμμα περικοπής δαπανών

- Περικοπές δημόσιας σπατάλης. Αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων με ηλεκτρονική διαχείριση και ηλεκτρονική στιγμιογράφηση.
- Πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά φαρμακείο ανάλογα με την περιοχή.
- Πριμ εξοικονόμησης για προμήθειες Δημοσίου σε όποιες εταιρίες προσφέρουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις ισχύουσες.
- Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Μετά τα τρία χρόνια 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις.
- Θεσμός εργατικής «εφεδρείας» σε οργανισμούς ώστε να μη γίνουν απολύσεις.
- Περικοπές των επιδομάτων των «ρετιρέ», ιδιαίτερα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
- Ευέλικτες αποκρατικοποιήσεις.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στη «συνταγή» Σαμαρά

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς θα επαναφέρουν το έλλειμμα στο ύψος όπου το άφησε ο κ. Καραμανλής το 2009, δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών στις ανακοινώσεις του προέδρου της Ν.Δ., χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς είδε τις δηλώσεις Σαμαρά η αγορά

Θετικά ήταν τα σχόλια των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ, της EBEA και του ΣΕΒ για το σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε την Πέμπτη στο Ζάππειο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς. Οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς υποστήριξαν ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο «Ζάππειο ΙΙ» είναι ρεαλιστικές και προτείνουν εφικτές λύσεις στο πρόβλημα της ανάπτυξης.

Πέρα από τις επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις, ωστόσο, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι προτάσεις Σαμαρά είναι «ελλειμματικές» όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, και ειδικότερα στον τρόπο λειτουργίας του όσο και στο κόστος αυτού. «Η πολιτική επικοινωνία μπορεί να μην επιτρέπει τις ξεκάθαρες προτάσεις όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο θα ανέμενε κανείς πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις για το πώς θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου, αλλά κυρίως για το πώς θα ενεργοποιηθεί ώστε να γίνει αποτελεσματικό», σημειώνει παράγοντας της αγοράς.

Κορυφαίος επιχειρηματίας σχολιάζοντας την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών σημειώνει πως, αν και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, «δεν μοιάζει πλέον ικανή να αναστρέψει από μόνη της το κλίμα». Συμπληρώνει πως οι προτάσεις της Ν.Δ. ξεκινούν από την παραδοχή ότι η μείωση της φορολογίας θα φέρει αύξηση κύκλου εργασιών και συνακόλουθα αύξηση φορολογητέας ύλης.

Στον κύκλο, ωστόσο, της οικονομίας -από τον επιχειρηματία έως τον καταναλωτή- ο φόβος και η ανασφάλεια καθοδηγούν τις συμπεριφορές. «Σ’αυτό το κλίμα, ποιος θα ανοίξει ή θα επεκτείνει επιχείρηση, ποιος θα επενδύσει σε κατοικία ή ακίνητα, ποιος θα καταναλώσει, όταν δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αυριανές σταθερές της χώρας, ή τι θα συμβεί στον τομέα της εργασίας;» υπογραμμίζει ο ίδιος επιχειρηματίας.


Δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά πράγματι επιχειρούν να αναδείξουν μία εναλλακτική πρόταση επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία μοιάζει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές παραμέτρους της αγοράς, "κοστολογεί" ρεαλιστικές λύσεις, σύμφωνα με τα νέα δυσμενή δεδομένα, και καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα βήματα που οδηγούν στην υπέρβαση της ύφεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη: «Το κεντρικό πλαίσιο της παρουσίασης στο "Ζάππειο ΙΙ" εντοπίζει παραλείψεις και αδικίες, προσεγγίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, επικαιροποιεί θέσεις και περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης για τους "πληγωμένους" του μνημονίου, προτείνει εφικτές λύσεις, ενώ προσπαθεί να περάσει "μηνύματα ελπίδας" στην κοινωνία».

Όσον αφορά στους βασικούς άξονες του προγράμματος για τη φορολογική αντιμετώπιση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «περιλαμβάνονται στις πάγιες θέσεις και προτάσεις όλων των φορέων του ελληνικού εμπορίου».

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ότι «αναφέρονται στα αυτονόητα, στα απλά και εφαρμόσιμα μέτρα που η υλοποίησή τους θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας».

O κ. Μίχαλος ανέφερε: «Tο ΕΒΕΑ συμφωνεί απόλυτα και επικροτεί τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, για τα μέτρα πάταξης του παραεμπορίου και για τη στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, καθώς άλλωστε αποτελούν και δικές του προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση».

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι βρίσκει πολύ θετικό το γεγονός πως τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Για να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό κλίμα απαιτείται πρώτα να αρθεί η αβεβαιότητα που προκαλούν το φάσμα της χρεοκοπίας και το ασφυκτικό βάρος του δημοσιονομικού προβλήματος». Και πρόσθεσε: «Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η προώθηση των εδώ και πολλά χρόνια αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν τις δομές, τους θεσμούς και τις πρακτικές στην οικονομία και στην κοινωνία. Κι αυτό αποτελεί σήμερα μια πρόκληση κατ’ εξοχήν πολιτική και δευτερευόντως οικονομική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v