Τράπεζες:Μαχαίρι στα "μαξιλάρια" από Βασιλεία ΙΙΙ

Μαχαίρι στις ρεζέρβες της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών βάζει η Βασιλεία ΙΙΙ, οι αυστηροί κανόνες της οποίας για το core Tier I φέρνουν τις διοικήσεις των τραπεζών αντιμέτωπες με την απώλεια σημαντικών "μαξιλαριών".

Τράπεζες:Μαχαίρι στα μαξιλάρια από Βασιλεία ΙΙΙ
Μαχαίρι... στις ρεζέρβες της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών βάζει η Βασιλεία ΙΙΙ, οι αυστηροί κανόνες της οποίας ως προς το core Tier I φέρνουν τις διοικήσεις των τραπεζών αντιμέτωπες με την απώλεια σημαντικών «μαξιλαριών», που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως ανάχωμα σε οποιεσδήποτε πιέσεις στο μέτωπο των κεφαλαίων.

«Το μόνο θετικό προς το παρόν είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω κανόνες θα εφαρμοστούν το 2019, άρα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος προσαρμογής. Στον αντίποδα, οι αγορές δεν περιμένουν την εξάντληση της περιόδου προσαρμογής και θα αρχίσουν να κρίνουν τους τραπεζικούς ομίλους από το 2011», τονίζει στο euro2day στέλεχος της αγοράς και υπογραμμίζει: «Τα μόνα εργαλεία που απομένουν είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η οργανική ανάπτυξη».

Οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχτεί το νέο εποπτικό πλαίσιο που φέρνει η Βασιλεία ΙΙΙ είναι:

Πρώτον, η μετατόπιση του ελέγχου στο core Tier I από το Tier I που ίσχυε με τη Βασιλεία ΙΙ. Οι κανόνες στο σκέλος αυτό οριστικοποιήθηκαν πριν από έναν μήνα και με βάση τα νέα δεδομένα οι τράπεζες δεν θα προσμετρούν τα υβριδικά κεφάλαια, τους προνομιούχους τίτλους του Δημοσίου, το good will από τις εξαγορές που έχουν κάνει και τις μειοψηφίες σε μη τραπεζικές εργασίες καθώς και τους «καθαρούς» αναβαλλόμενους φόρους.

Όλα τα παραπάνω προσμετρώνταν έως σήμερα στο Tier I. Με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ τα μοναδικά εργαλεία κεφαλαιακής ενίσχυσης για τους τραπεζικούς ισολογισμούς θα είναι το μετοχικό κεφάλαιο και οι ρεζέρβες του ισολογισμού, όπως τα αποτελέσματα εις νέο και τα αποθεματικά.


Στο 7% το core Tier I

Με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ το core Tier I πρέπει να ανέρχεται σε 4,5%, ενώ ζητά από τις τράπεζες επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2,5%, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη στο 7%. «Ζητά επί της ουσίας το χτίσιμο μιας αντικυκλικής ρεζέρβας, η οποία θα λειτουργεί ως μαξιλάρι που θα μπορεί να χρησιμοποιεί η τράπεζα σε κακές χρονιές.

Επιπλέον, θα μπουν όροι όπως η μη διανομή μερίσματος και μπόνους όταν οι συνθήκες της οικονομίας θα είναι ζοφερές. Υπάρχουν, δηλαδή, δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει το διοικητικό συμβούλιο της κάθε τράπεζας», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, καθώς οι κανόνες δίνουν τη δυνατότητα στον επόπτη (εν προκειμένω στην Τράπεζα της Ελλάδος) να μπορεί να απαιτήσει από κάποια τράπεζα να ανεβάσει, πέραν του 7%, το core Tier I, από 0% έως 2,5% επιπλέον, στην περίπτωση όπου διακρίνει ότι η τράπεζα πρέπει να θωρακιστεί έτι περαιτέρω ή κρίνει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας δεν υποστηρίζουν την οικονομία.


Το δεύτερο σκέλος της Βασιλείας ΙΙΙ

Το δεύτερο σκέλος, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του έτους, αφορά στον καθορισμό των εργαλείων που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα υβριδικά κεφάλαια.

Ουσιαστικά, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντικαταστήσουν τα υβριδικά κεφάλαια που έχουν εκδώσει με κάποιο άλλο χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα θωρακίσει τα κεφάλαιά τους.


Οι ελληνικές τράπεζες

Οι επιπτώσεις των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ θα είναι διαφορετικές για κάθε τράπεζα. Για παράδειγμα, η Εθνική και η Eurobank χάνουν το goodwill από τις εξαγορές που έχουν πραγματοποιήσει, οι οποίες είναι αρκετές.

Η Πειραιώς και η Eurobank χάνουν το «μαξιλάρι» των αναβαλλόμενων φόρων, ενώ το σύνολο του κλάδου θα έχει απώλειες λόγω της μη κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις μη τραπεζικές συμμετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v