Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ώρα μηδέν" για την Ελλάδα

Μονόδρομος η συναίνεση για αποφυγή πλήρους χρεοκοπίας. Η χθεσινή τραγωδία πρώτο βήμα για σύμπλευση Παπανδρέου-Σαμαρά. Πυκνώνουν τα σύννεφα της μετάστασης. Εφιαλτικά σενάρια αν η Ελλάδα δεν "πείσει".

Ώρα μηδέν για την Ελλάδα
Αντανακλαστικά ανάλογα της κρίσιμης κατάστασης που διέρχεται η χώρα καλούνται να επιστρατεύσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να αποτρέψουν την κοινωνική αναστάτωση και την ίδια στιγμή τον υπαρκτό ακόμη κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Υπό το βάρος των τραγικών χθεσινών γεγονότων έγινε το πρώτο βήμα συναίνεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει σύντομα το πολιτικό σύστημα είναι
να πείσει την κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε οι θυσίες που επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα να πιάσουν τόπο στο άμεσο μέλλον.

Στοίχημα που αφορά κυρίως στην κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν κινείται πίσω από τις εξελίξεις. Ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει έντονη γκρίνια για την απουσία ανάδειξης ενός οράματος που να συνοδεύει τη "σκληρή" λιτότητα.

Ταυτόχρονα, τα δύο μεγάλα κόμματα οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης για τη χώρα, βάζοντας προς το παρόν στην άκρη τις διαφορές τους και επιδιώκοντας πολιτική συναίνεση επί της βασικής αρχής "αλλάζουμε ή χρεοκοπούμε".

Συναίνεση που επιβάλλει το ίδιο το ένστικτο επιβίωσης για το πολιτικό σύστημα, η απαξίωση του οποίου είναι πλέον ταχύτατη, κάνοντας ορατό πια και το ενδεχόμενο συνολικής του κατάρρευσης. Για τον λόγο αυτόν, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σύντομα να λάβουν σειρά αποφάσεων που θα αποθερμάνουν την εντεινόμενη απαρέσκεια του κόσμου.

Ήδη, πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν εισηγηθεί τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και την περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποδοχών.

Πρόκειται για συμβολικές κινήσεις που θα επιδιώξουν να πείσουν την κοινωνία ότι ο πολιτικός κόσμος αντιλαμβάνεται τις κρίσιμες ώρες και συμμετέχει στις θυσίες. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο θυσίες ή ακόμη-ακόμη και να ξεχάσει συντεχνιακές συμπεριφορές και αιτήματα και εμείς να διαφυλάσσουμε τα συντεχνιακά κεκτημένα μας", αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής που έχει ζητήσει και δημόσια κάποιες από τις παραπάνω περικοπές.

Αν συμβούν τα παραπάνω, θα διασκεδαστούν και οι ταχύτατα εντεινόμενες ανησυχίες εταίρων και αγορών για την κοινωνική αναστάτωση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υιοθέτηση και υλοποίηση των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εικόνα μεγεθυσμένη πλέον από την τραγική απώλεια τριών εργαζομένων στη Marfin Egnatia Bank και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Γεγονότα που αμαύρωσαν την ογκωδέστερη διαδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.

Τα "εφιαλτικά" σενάρια για την Ελλάδα

Όσα τραγικά συνέβησαν χθες απειλούν να σφραγίσουν την εικόνα των ξένων για την ένταση και τη μορφή της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα απέναντι στα μέτρα, σε μια περίοδο όπου ούτε καν το ίδιο το πακέτο διάσωσης της χώρας δεν έχει ψηφιστεί από το σύνολο των κοινοβουλίων των εταίρων μας, αναφέρει παράγοντας της αγοράς.

Οι χθεσινές πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία από όσους αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επαναφέρουν ακόμη και τον κίνδυνο εξασφάλισης αυτής. Στη γερμανική κοινή γνώμη προβάλλεται το αντεπιχείρημα πως "αφού οι Έλληνες δεν συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιδρούν στα μέτρα τότε η βοήθεια που τους παρέχουμε είναι πεταμένα λεφτά".

Όλα αυτά στην τελική ευθεία των εκλογών στη Ρηνανία - Βεστφαλία, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί και να οδηγήσει σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακόμη, όμως, και αν το πακέτο εγκριθεί, τα χθεσινά συμβάντα εντείνουν τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του και επομένως καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη και επίπονη την προσπάθεια να μειωθούν τα spreads και η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Αντίθετα, δίνει λαβή για δριμύτερη επάνοδο των σεναρίων περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λόγω της έλλειψης της απαραίτητης συναίνεσης για την εφαρμογή των μέτρων.

"Αν κριθεί ότι η τετραετής προσαρμογή δεν είναι εφικτή λόγω της έλλειψης της απαραίτητης συναίνεσης που προστίθεται στις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, τότε το σενάριο της αυτόματης προσαρμογής μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους εδραιώνεται ως αντίληψη του τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές και επομένως πιο πιθανό τελικώς να συμβεί", αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Το σκηνικό καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο καθώς η ευρωζώνη δεν μπορεί προς το παρόν να αποτρέψει τη μετάσταση της κρίσης στην Πορτογαλία. Η νέα απειλή υποβάθμισης της πορτογαλικής οικονομίας από τη Moody's εκτίναξε τα spreads των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στις 328 μονάδες βάσης.

Η Πορτογαλία δείχνει να ακολουθεί ταχύτατα τον δρόμο της Ελλάδας, σενάριο εφιαλτικό για την ευρωζώνη καθώς το μέτρο της παροχής βοήθειας ως συνταγή αντιμετώπισης των πιέσεων στην πράξη ακυρώνεται από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Αν οι κερδοσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο, κινήσεις στην Πορτογαλία δεν ανασχεθούν άμεσα, τότε η ευρωζώνη θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να λάβει γρήγορα μέτρα οικονομικής ενοποίησης ή να αποφασίσει να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με άλλον τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v