Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Περισσότερα φορολογικά έσοδα 3,560 δισ. ευρώ και 2,525 δισ. λιγότερες πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με φέτος φέρνει το 2010 ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός
Περισσότερα φορολογικά έσοδα 3,560 δισ. ευρώ και 2,525 δισ. λιγότερες πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με φέτος φέρνει το 2010 ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Για φέτος προβλέπεται συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 1,2% (από -1,5% στο προσχέδιο) και για το 2010 κατά 0,3%, με δημοσιονομικό έλλειμμα 9,1% (από 9,4% στο προσχέδιο), πληθωρισμό 1,4%, ανεργία στο 9,7% (από 9 % φέτος) και σαφής συγκράτηση του ρυθμού πτώσης των επενδύσεων αφού έπειτα από βουτιά κατά 19,8% φέτος αναμένεται συρρίκνωση 1,9% το 2010.
 
Σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο βάζει πρόσθετο μαχαίρι στις δαπάνες κατά 641 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε περικοπές 166 εκατ. ευρώ σε δαπάνες αποδοχών και συντάξεων εξαιτίας του παγώματος σε μισθούς και σε συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα, 223 εκατ. ευρώ από χαμηλότερες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και κατά 252 εκατ. ευρώ από λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες. Οριακές αλλαγές με αύξηση 50 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο μέτωπο των εσόδων, με τον τακτικό προϋπολογισμό να προσβλέπει στην είσπραξη καθαρών εσόδων ύψους 53,7 δισ. ευρώ.

Με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση ανακοινώνει τις προθέσεις της για καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης, εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου, επαναφορά του point system για τους ελέγχους και κατάργηση όλης της "χαρτούρας" των πιστοποιητικών με καθιέρωση ως μοναδικών πιστοποιητικών τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το εκκαθαριστικό.

Στο μέτωπο του δανεισμού το άθροισμα δαπανών τόκων ύψους 12,950 δισ. ευρώ, χρεολυσίων 19,510 δισ. ευρώ και ελλείμματος γενικής κυβέρνησης 22,176 δισ. ευρώ οδηγεί σε δανειακό πρόγραμμα τουλάχιστον 54,636 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 294,95 δισ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) από 272,3 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψιν έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Για την ανακοίνωση του σχετικού προγράμματος το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στο άμεσο μέλλον.

-- Νέα φορολογικά μέτρα

Πέραν των ήδη γνωστών προθέσεων της κυβέρνησης για εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής, για φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, για φορολόγηση των Off shore κ.λπ., με τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ανακοινώνει:

1. Εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής των ελεγκτέων υποθέσεων (point system) ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή. Άμεση επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

2. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

3. Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, σύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.

4. Κατάργηση όλων των περιττών πιστοποιητικών, με καθιέρωση της δήλωσης και του εκκαθαριστικού ως μόνων πιστοποιητικών.

-- Από πού θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα

Η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει τα περισσότερα πρόσθετα έσοδα το 2010, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 840 εκατ. ευρώ.

Από άμεσους φόρους θα εισπραχθούν 23,725 δισ. ευρώ ή 1,925 εκατ. ευρώ περισσότερα, με τα φυσικά πρόσωπα να καταβάλουν 480 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους σε σχέση με φέτος και τις επιχειρήσεις να καλούνται να πληρώσουν 3,525 δισ. ευρώ ή 275 εκατ. ευρώ λιγότερα εξαιτίας της μείωσης της κερδοφορίας τους.

Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά να αυξάνονται κατά 10% και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσδοκά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής στο σκέλος του ΦΠΑ, οι εισπράξεις προβλέπονται αυξημένες κατά 1,635 δισ. ευρώ (στα 30,420 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της τάξης του 5,3% και να ανέλθουν σε 17,315 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιπλέον ενίσχυσης στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών και του περιορισμού της φοροδιαφυγής κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10,986 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αναπροσαρ μογής των τελών κινητής τηλεφωνίας, της επιβολής του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, της αύξησης του ΕΦΚ βενζίνης από τις 26/6/09 και της κατάργησης του μέτρου της μείωσης σε ποσοστό 50% του τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Επίσης, από την αναπροσαρμογή της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και στα τσιγάρα αναμένονται πρόσθετα έσοδα 250 εκατ. ευρώ.

Από έμμεσους φόρους ΠΟΕ προβλέπονται αυξημένα έσοδα (συν 125 εκατ. ευρώ, στα 2,725 δισ. ευρώ) λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν απέκλεισε αλλαγές στον προϋπολογισμό, έκτακτα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2010 στη διάρκεια του έτους, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, όπου προανήγγειλε την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στο σύνολο της αγοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός παρέπεμψε στις αρχές του επομένου έτους με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί, ποιους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους τελικά «αγγίζει» το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Όταν έλθει η στιγμή θα πούμε τι ακριβώς περιλαμβάνεται στα 2.000 ευρώ. Το τι ακριβώς θα προσμετρηθεί, θα υπακούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός είπε ότι στο δρόμο μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί και πρόσθεσε ότι σε μια ευμετάβλητη οικονομική συγκυρία, εάν χρειαστεί κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα γίνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, τόνισε «δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αλλά «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς κάθε στοιχείο».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθη και για το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών και είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση, αλλά οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v