Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πικρός» καφές λόγω νέας ανάφλεξης των τιμών

Πόσο κοστίζει ο καφές και γιατί μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Βραζιλία και στο Βιετνάμ. Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μια αλήθεια για τα επίπεδα των τιμών.

«Πικρός» καφές λόγω νέας ανάφλεξης των τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica αυξήθηκαν, φθάνοντας σε νέο υψηλό τριών εβδομάδων. Ο λόγος η υπερβολική ξηρασία στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως και οι ανησυχίες για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον Trading Economics, ο καφές έχει αυξηθεί 14,6%. 

Αλλά ας μην γελιόμαστε. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα των τιμών καφέ, απέχουν αρκετά από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1977, το 1978 και το 2011. Παρ’ όλα αυτά η παγκόσμια αγορά, και η ελληνική, προεξοφλούν νέο κύμα ανατιμήσεων στο ράφι. Το ποιο θα είναι το ύψος των ανατιμήσεων και πότε αυτές θα περάσουν στην κατανάλωση δεν είναι σαφές καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου αποφεύγουν να το συζητήσουν ανοικτά. Μέχρι στιγμής πάντως, στην ελληνική αγορά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάρτιο καταγράφηκαν αυξήσεις 0,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Βέβαια υπήρξαν και περιπτώσεις χωρών όπως η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Δανία, όπου καταγράφηκε μείωση 15,5%, 15,4% και 7,5% αντίστοιχα.

Αντίβαρο σε ενδεχόμενη νέα αύξηση των τιμών του καφέ θα ήταν, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Σε μια τέτοια περίπτωση, που αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού το κράτος έχει εξασφαλισμένα έσοδα άνω των 140 εκατ. ευρώ ετησίως -σ.σ. από το 2017 έχει εισπράξει 1 δις. ευρώ-, αυτόματα η τιμή θα μειωνόταν 10% -15%, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Η αγορά του καφέ, εντός των σούπερ μάρκετ, αποτιμάται στα 340 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής με τη συνολική κατανάλωση (σ.σ. αφορά το σύνολο της αγοράς εντός και εκτός σπιτιού) να υπολογίζεται στους 40.000 τόνους. Το περίεργο είναι ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι οριακή. Μόλις 1,6%, σε μια χώρα που υποδέχεται ετησίως πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες κάποιοι εκ των οποίων καταναλώνουν πολύ περισσότερο καφέ απ’ ότι ο μέσος Έλληνας. Μια εξήγηση για αυτή τη «στατιστική» στρέβλωση εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο λαθραίος καφές αγγίζει το 10-15% της συνολικής αγοράς και παρά τις εξαγγελίες για έλεγχο της παράνομης διακίνησης δεν έχει γίνει κάτι.

Σχετικά με τις προτιμήσεις των Ελλήνων, ένας στους δύο αγοράζει από το σούπερ μάρκετ ελληνικό καφέ. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται ο στιγμιαίος με μερίδιο 18%, στην τρίτη ο καφές φίλτρου με μερίδιο 17% και ακολουθεί ο εσπρέσσο με 15%, το 70% του οποίου αφορά τις κάψουλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v