Έχουν περάσει περίπου 10 μήνες από τότε που έσκασε η βόμβα των καταγγελιών της QCM για τα Folli Follie, κι ενώ επίκεινται πρόσθετες ποινικές διώξεις για τους μεγαλομετόχους και διοικητές της εταιρείας (δηλαδή την οικογένεια Κουτσολιούτσου και στενούς της συνεργάτες), ένα καυτό ερώτημα έχει μείνει αναπάντητο.
Πώς ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli Follie, δηλαδή ο μεγάλος κινεζικός όμιλος Fosun, που διέθετε υψηλόβαθμη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, δεν κατάλαβε τίποτε για την απάτη διαρκείας που συντελείτο;
Με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων, ο κινεζικός όμιλος είναι ένας πραγματικός κολοσσός για τα δικά μας δεδομένα, με το διοικητήριό του στη Σαγκάη και τη νόμιμη έδρα του στο Χονγκ Κονγκ. Ο οποίος, στην πορεία της εδραίωσης με εξαγορές ανά τον κόσμο, «ανακάλυψε» τη Folli Follie κι επένδυσε σε αυτή, αγοράζοντας συνολικά έως και το 16,4% των μετοχών της.
Σύμφωνα με οικονομική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, θέμα της οποίας ανακάλυψε ως φαίνεται και αναδημοσίευσε τον περασμένο Αύγουστο η «Καθημερινή», τη… ζημιά την έκανε, λέει, η σύζυγος του ισχυρού άνδρα της Fosun Γκούο Γκουανγκτσάνγκ. Η οποία «εντυπωσιάστηκε» σε ένα ταξίδι της στο Χονγκ Κονγκ από τα… κοσμήματα της Folli Follie, τον παρότρυνε να ασχοληθεί και -για να μην τα πολυλογούμε- ο σύζυγος την άκουσε, δεν το έψαξε πολύ το πράγμα κι έτσι «την πάτησε».
Ωραία αυτή η «ρομαντική» ιστορία και τυχερός ο ηγέτης της Fosun, αφού οι σύζυγοι των μεγιστάνων δεν είναι συνήθως τόσο ολιγαρκείς, ώστε να ασχολούνται με φθηνά κοσμήματα «λαϊκής κατανάλωσης» όπως αυτά της Folli Follie. Ωστόσο, τουλάχιστον ο υπογράφων, δεν έχει ακούσει ποτέ άλλοτε για μεγιστάνες που αγοράζουν εταιρείες ωσάν «γουρούνι στο σακί», έτσι επειδή τους είπε «μια ιδέα» η γυναίκα τους.
Είναι, λοιπόν, άξιο απορίας πώς το due diligence της Fosun δεν έβγαλε «φίδια», αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την έρευνα της A&M, οι απάτες, οι πλαστοί προμηθευτές και οι πλαστοί πελάτες δεν είναι υπόθεση που ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά πριν πάρει μετοχές στην εταιρεία ο κινεζικός κολοσσός. Ή μήπως η Fosun, η οποία έως ότου «έσκασε» το σκάνδαλο της Folli Follie, έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της και στην Ελλάδα (π.χ. στον ρόλο του υποψήφιου αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής), απλά ΔΕΝ πραγματοποίησε due diligence;
Αυτή είναι μια απάντηση που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε. Έκανε ή δεν έκανε due diligence στη Folli Follie η Fosun; Κι αν όχι, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο όπως όλοι γνωρίζουν, για ποιο λόγο;
Ας το αφήσουμε όμως αυτό, κι ας προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Πώς είναι δυνατόν ένας πολυσχιδής όμιλος, που εκπροσωπείται στο ΔΣ της Folli, να μην αντιλαμβάνεται ότι τα «νούμερα» και η παρουσιαζόμενη παρουσία της τελευταίας σε αγορές στις οποίες «ζει και αναπνέει», η Fosun, όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα;
Για όλους εμάς η βασική αγορά της FFG, η αγορά στην οποία εξελίχθηκε όλο το «φούσκωμα» των μεγεθών, ήταν στη μακρινή Ανατολή. Στην Ασία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Για εκείνους όμως, ήταν στην καρδιά της «γειτονιάς» τους!
Τα αξιοπερίεργα δεν τελειώνουν εδώ. Λίγους μήνες πριν σκάσει η βόμβα, η Fosun «ξεφόρτωσε» μεγάλο μέρος των μετοχών της Folli Follie σε μια θυγατρική ασφαλιστική, την οποία είχε εξαγοράσει στην Πορτογαλία. Κι όταν έσκασε η βόμβα της QCM, έσπευσε όχι μόνο να υποστηρίξει τη διοίκηση της FFG, αλλά και να προχωρήσει σε… ενίσχυση του ποσοστού της στην εταιρεία.
Αφού, όμως, κατέστη εμφανές ότι η υπόθεση «χοντραίνει», άρχισε να διαχωρίζει τη θέση της, να στέλνει υπαινικτικές επιστολές στη διοίκηση κι εν συνεχεία άλλαξε τον υψηλόβαθμο εκπρόσωπό της στο ΔΣ της FFG, με την (ανεπίσημη) αιτιολογία ότι έβαλε, λέει, κάποιον που μιλάει ελληνικά και ξέρει τη χώρα μας, για να παρακολουθεί καλύτερα τις εξελίξεις…
Έκτοτε, δεν έχει μείνει «κολυμπηθρόξυλο». Όμως, η Fosun τηρεί αιδήμονα σιγή, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ενώ δεν έχει λάβει, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οιοδήποτε νομικό μέτρο έναντι της διοίκησης Κουτσολιούτσου. Κι αυτό παρότι, εκτός από το διεθνές ρεζιλίκι, χάνει και περίπου 140.000.000 ευρώ, από μετοχές που δεν κάνουν πλέον ούτε για ταπετσαρία!
Εάν όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά σε κάποιον, τότε μάλλον θα πρέπει να πιστεύει ότι την όλη υπόθεση στη Folli Follie την έστησε ο… Fu Manchu, ο κλασικός Κινέζος κακός της διεθνούς λογοτεχνίας, έχοντας υπνωτίσει με τη σαγήνη του τους πάντες. Από τον μπαμπά, τη μαμά και τον υιό Κουτσολιούτσο, μέχρι και το επιτελείο της Fosun.
Οι υπόλοιποι μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε κινήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθεί και ο «κινεζικός δάκτυλος» αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης.