Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Η τάση παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ οι οικονομικές ανισότητες διογκώνονται στον Δυτικό κόσμο, χωρίς να έχει υπάρξει ικανοποιητική αντιμετώπιση του φαινομένου, στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα θέματα «δικαιωμάτων», υπέρ κοινωνικών μειοψηφιών, στα οποία κοινός παρονομαστής συνήθως είναι ότι δεν απαιτούν σημαντικές κρατικές δαπάνες.

Καλοπροαίρετα, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, τα κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα οδηγούν τις κοινωνίες σε προοδευτικές φιλελεύθερες κατευθύνσεις, στα σημεία στα οποία τους το επιτρέπει η εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα.

Η 7η Οκτωβρίου του 2023 είναι μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία. Για λόγους που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, ένοπλες ομάδες της Χαμάς κατάφεραν να επιφέρουν ίσως το βαρύτερο πλήγμα που δέχθηκε ποτέ το κράτος του Ισραήλ, σχεδόν χωρίς αντίσταση.

Οι αγριότητες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων, σε συνδυασμό με το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε ο απόλυτος αιφνιδιασμός και η αδυναμία έγκαιρης αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν επόμενο ότι θα δημιουργήσουν κλίμα ισχυρής στρατιωτικής αντίδρασης, κάτι που πιθανώς επιδίωκαν οι εγκέφαλοι του χτυπήματος της Χαμάς.

Το νέο έτος έρχεται με μεγάλες προσδοκίες αλλά και εξίσου σοβαρές ανησυχίες, σε διεθνές επίπεδο. Οι προσδοκίες αφορούν περισσότερο οικονομικά θέματα, με επίκεντρο την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ οι ανησυχίες, γεωπολιτικά ζητήματα με κύρια εστία τη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και των αποκαλούμενων «αναθεωριστών», στην οποία όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η στάση των υπόλοιπων, λιγότερο ή περισσότερο «ουδέτερων» κρατών, που αποκαλούμε πλέον «Παγκόσμιο Νότο».

Από το τι θα συμβεί σε αυτά τα μέτωπα εξαρτάται εν πολλοίς και η πορεία των εξελίξεων στην Ελλάδα, η οποία, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα σημειώματα, απηχώντας την άποψη παραγόντων της αγοράς, διαθέτει πολιτική σταθερότητα αλλά και θετική οικονομική τάση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον περισσότερο από εξωγενείς παρά από ενδογενείς παράγοντες.

Ζούμε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη περίοδο. Η Ελλάδα κινείται σε θετική οικονομική τροχιά, απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα, ενώ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία, διερχόμαστε ξανά μια περίοδο ευχάριστης, προσωρινής έστω, ύφεσης.

Αντιθέτως, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα, με την προοπτική να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα. Η ρίζα των δεινών βρίσκεται στη γεωπολιτική, στην ανοικτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Δύσης. Οι συνέπειες, όμως, επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την πολιτική, την οικονομία και τις κοινωνίες της.

Μάλλον το πιο σημαντικό θέμα της περασμένης εβδομάδας: Μετά από αναρίθμητες προσπάθειες βελτίωσης και αλλαγών, στο πέρασμα δεκαετιών, η ελληνική Παιδεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Με μια φράση, «πατώνει» διεθνώς. Τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού PISA ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι τα προβλήματα αυτά ξεκινούν από νωρίς, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελώντας τροχοπέδη και για τη συνέχεια.

Η Ελλάδα πήρε για μία ακόμη φορά «κάτω από τη βάση» σε αυτό τον μεγάλο διαγωνισμό μαθητών, ηλικίας 15 ετών, σε 81 διαφορετικές χώρες, με επιδόσεις σαφώς χειρότερες απ’ ό,τι στον προηγούμενο. Ήμασταν και παραμένουμε οι χειρότεροι στη Δυτική Ευρώπη, μαζί με την Κύπρο, ενώ μπροστά μας είναι και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

v