Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Έχουμε μπει ξανά στο καλοκαίρι και ο φόβος της πανδημίας, καλώς ή κακώς, υποχωρεί. Ο κόσμος νιώθει πως απελευθερώνεται και αισιοδοξεί. Σε πολλά σημεία της, η περίοδος θυμίζει την περσινή σεζόν, όταν η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες του κόσμου που έβγαιναν από την καραντίνα σχεδόν αλώβητες από τις υγειονομικές συνέπειες.

Όμως, το φθινόπωρο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και η χώρα μπήκε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη, έστω σε μικρότερη κλίμακα, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Μερικές φορές, είναι χρήσιμο να φεύγουμε από τις επιταγές της καθημερινότητας και να εμβαθύνουμε σε πτυχές που ίσως αποδειχθούν πολύ σημαντικές στο εγγύς μέλλον.

Ο υπογράφων είναι αρκετά μεγάλος για να θυμάται καθαρά την «εποχή ΠΑΣΟΚ», κατά τη διάρκεια της οποίας, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ένιωσε πώς είναι να «δένουν τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Την εποχή που η χώρα συνωστιζόταν στα μπουζούκια, με τον συνοικιακό εργολάβο δίπλα στον εφοπλιστή, «πρώτο τραπέζι πίστα» και τα «λαϊκά παιδιά» να παίρνουν γεύση από Μύκονο. Μια καλή ζωή, που ασφαλώς είχε κι άλλες, περισσότερο ουσιαστικές εκφάνσεις στον τρόπο διαβίωσης και ανατροφής.

Θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο της σειράς: «Τι είναι άοσμο, άχρωμο, εξάπτει τη φαντασία, ανεβοκατεβαίνει σαν τρελό, μοιάζει με χρυσό, μοιάζει με μετοχή και μπορεί να είναι φούσκα;

Το Βitcoin!

Για να σοβαρευτούμε όμως, ένα από τα μεγάλα θέματα με το Βitcoin, το οποίο αρχίζει να χαρακτηρίζεται κι επισήμως ως asset class, ως επικίνδυνο μεν αλλά υπαρκτό και αναγνωρισμένο «επενδύσιμο» στοιχείο, αφορά το τι ακριβώς «είναι». Είναι χρήμα; Είναι χρυσός; Είναι στην πράξη κάτι σαν μετοχή;

Ό,τι κι αν είναι, το volatility που παρουσιάζει, δείχνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον είναι κατά κύριο λόγο μια άκρως «κερδοσκοπική» τοποθέτηση. Το δε οξύμωρο είναι ότι η κερδοσκοπία που αναπτύσσεται πάνω του αποδυναμώνει, προσωρινά έστω, τα πλεονεκτήματά του ως «χρήματος» (μέσω ανταλλαγής και εμπορίου) αλλά και ως «αποθήκης αξίας» (βλέπε χρυσό), ενισχύοντας χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν περισσότερο σε μια κερδοσκοπική μετοχή.

Η αμερικανική προεδρία Μπάιντεν απέδειξε μέσα στο Σαββατοκύριακο πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον υπόλοιπο κόσμο, ποιος βρίσκεται στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Ελάχιστος χρόνος έχει περάσει από τότε που πρωτοανακοινώθηκε μέσω της Τζάνετ Γέλεν η πρόταση των ΗΠΑ για έναν ελάχιστο αλλά παγκόσμιο κοινό παρονομαστή στην εταιρική φορολογία, έως τη λήψη της σχετικής απόφασης από τους G-7, που εκτιμάται βάσιμα ότι θα υιοθετηθεί γενικώς, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους αλλά και στη δυνατότητα πολυεθνικών κολοσσών, εντός αλλά και εκτός του χώρου της τεχνολογίας, να φοροαποφεύγουν με άνεση.

Η υπόθεση των δασικών χαρτών μπορεί να έχει ετεροχρονιστεί ελαφρώς (με παράταση 6 μηνών στο περιθώριο αντιρρήσεων), προκειμένου η κυβέρνηση «να διορθώσει λάθη με οριζόντιες ενέργειες και νομοθετικές ρυθμίσεις», δεν παύει όμως να αποτελεί απειλή για δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την ίδια την Αττική έως και τα πλέον απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Όποιος διαβάσει τις 27 ερωταπαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο, ένα καταλαβαίνει: ότι η κυβέρνηση που με το νόμο Χατζηδάκη επανέφερε την υλοποίηση των δασικών χαρτών, κατάλαβε πόσο μεγάλη δυσαρέσκεια θα προκαλέσει. Και προσπαθεί τώρα με διάφορες κινήσεις, που είτε είναι οριζόντιες είτε κάθετες, σίγουρα όμως θα είναι… ακροβατικές, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

v