Πετρελαϊκές πιέσεις στη Wall (update)

Οι πτωτικές τάσεις δείχνουν να επικρατούν στη Wall Street, καθώς και ο δείκτης Nasdaq δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών και στην εκτίναξη του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Εξαίρεση η μετοχή της Apple. Θετικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Οι πτωτικές τάσεις δείχνουν να επικρατούν στη Wall Street, καθώς και ο δείκτης Nasdaq δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών και στην εκτίναξη του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Εξαίρεση η μετοχή της Apple.



Αναλυτικότερα, ανοδικά κινούνται οι πετρελαϊκές τιμές με αφορμή τα προβλήματα παραγωγής που παρουσιάζονται στη θάλασσα της Νορβηγίας, τη Νιγηρία αλλά και τον κόλπο του Μεξικό, αλλά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα αποθέματα στις ΗΠΑ. Στα 46,9 δολάρια ανά βαρέλι κινούνται οι τιμές του αμερικανικού αργού, ενώ στα 43,8 δολ. διαμορφώνονται οι τιμές του Brent.

Στα εταιρικά νέα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της SunTrust κατόπιν ανακοίνωσης της εταιρίας ότι η SEC διεξάγει έρευνα στην τράπεζα με αφορμή την αναθεώρηση αποτελεσμάτων της. Μεταξύ των blue chips, τις υψηλότερες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Verizon και Pfizer (-1,2%).

Αντίθετα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Αpple αφού τα κέρδη του α΄ τριμήνου οικονομικής χρήσης της εταιρίας υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, κατέγραψε καθαρά κέρδη 295 εκατ. δολ. ή 70 σεντς έναντι 63 εκατ. δολ. ή 17 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για το τρίμηνο που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2005 η Apple αναμένει να καταγράψει κέρδη 40 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 2,9 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Napster. H εταιρία ανακοίνωσε πως ο αριθμός των συνδρομητών της αυξήθηκε κατά 50% το γ΄ τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2004.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, αυξημένος στα 367.000 διαμορφώθηκε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για νέα επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου, έναντι 364.000 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, αύξηση 1,2% σημείωσε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Στις 10.569,12 μονάδες κινείται ο δείκτης Dow Jones, με απώλειες 0,46% ενώ απώλειες 0,38% σημειώνει ο Nasdaq, στις 2.084 μονάδες.

Eξάλλου, ο S&P υποχωρεί κατά 0,31%, στις 1.184 μονάδες.

Eν τω μεταξύ, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 0,35% στις 4.800,30 μονάδες, ενώ ο Cac κινήθηκε ανοδικά κατά 0,47%, στις 3.834,11 μονάδες. Κέρδη 0,08% σημείωσε ο Dax, στις 4.212,14 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v