Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους “κοκκίνισε” τη Wall

Οι ενδείξεις επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και οι νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο, οδήγησαν σε απώλειες άνω του 1% τους δείκτες στη Wall. Σε υψηλό 2 μηνών το δολάριο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Οι ενδείξεις επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και οι νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο, οδήγησαν σε απώλειες άνω του 1% τους δείκτες στη Wall. Σε υψηλό 2 μηνών το δολάριο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η προειδοποίηση της Standard & Poor’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας –αρνητικές προοπτικές- και η ήττα στις δημοτικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος στην Ισπανία, οδήγησαν τους επενδυτές σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, τόσο στις ευρωαγορές όσο και στη Wall Street.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Forex.com, Brian Dolan, “Όταν μιλάμε για Ελλάδα, Ιρλανδία ή Πορτογαλία, αναφερόμαστε σε μικρές οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η Ιταλία όμως είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ και θα είναι δύσκολο να υπάρξει  μηχανισμός στήριξης, όποτε αυτό χρειαστεί".

Σημειώνεται ότι σήμερα στη Wall για κάθε μία ανοδική μετοχή αναλογούσαν πέντε πτωτικές ενώ ο όγκος συναλλαγών μία ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης άγγιζε τα 432 εκατ. δολάρια.

Πέρα όμως από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ισχυρές πιέσεις για άλλη μια μέρα εκδηλώθηκαν στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα το πετρέλαιο υποχώρησε 2,5% στα 97,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.516 διλ./oz.

Παράλληλα οι δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οδήγησαν το δολάριο σε υψηλό 2 μηνών έναντι του ευρώ στα 1,4 δολ.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο ελάχιστες ήταν σήμερα εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Μεταξύ αυτών η Campbell Soup ανακοίνωσε μεν καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου αλλά η πτώση στις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά πίεσε σημαντικά χαμηλότερα τον τίτλο του ομίλου.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 3% στα 1,29 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 2,7% στα 23,81 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 12.381,26 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,19% στις 1.317,37 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 1,58% στις 2.758,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 1,89% στις 5.825,89 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε με απώλειες 2% στις 7.121,52 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 2,1% στις 3.906,98 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v