Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχεία από την οικονομία ενισχύουν τη Wall

Η ανέλπιστη βελτίωση στα στοιχεία μεταποίησης και αγοράς ακινήτων και η εξέλιξη της διεθνούς προσπάθειας καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης στην σύνοδο της G20, συντηρούν θετικό κλίμα στη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η ανέλπιστη βελτίωση στα στατιστικά στοιχεία για την μεταποίηση και την αγορά ακινήτων, καθώς και η εξέλιξη της διεθνούς προσπάθειας καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης στην σύνοδο της G20, συντηρούν θετικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,04% στις 7.687 μονάδες, ο S&P 0,67% στις 803 μονάδες, και ο Nasdaq 0,61% στις 1.537 μονάδες.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία, τόσο από την αμερικανική αγορά όσο και από το εξωτερικό, εξακολουθούν να δείχνουν ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά οι ευχάριστες εκπλήξεις από το μέτωπο του βιομηχανικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων, βελτίωσε το απόγευμα το κλίμα.

Ανακοινώθηκε ανέλπιστη βελτίωση του βιομηχανικού δείκτη ISM και των συμβολαίων μεταπώλησης κατοικιών τον Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 742 χιλιάδες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ από την Ιαπωνία ο δείκτης εμπιστοσύνης Tankan "βούλιαξε" στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας. Στην Ευρώπη, η ανεργία αναρριχήθηκε στο 8,5%.

Θετικό αντίκτυπο είχε η δήλωση από την G20 του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια» ανάκαμψης των χρηματοοικονομικών αγορών και ότι έχει πολλές ελπίδες για την διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Χθες, τελευταία ημέρα του α΄τριμήνου, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τον Μάρτιο με άνοδο 8,5% -η καλύτερη μηνιαία εμφάνιση έξι ετών και πλέον.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της General Motors παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ότι ίσως αυτή είναι καλύτερη λύση για την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά το θετικό "γύρισμα" της Wall προκάλεσε κέρδη το απόγευμα και θετικά πρόσημα στο κλείσιμο. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,75%, ο DAX 1,13% και ο CAC 1,15%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v