Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο διάσωσης στο επίκεντρο της Wall

Nευρικότητα και διακυμάνσεις κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Wall Street με την ψηφοφορία για το νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πτώση πετρελαίου. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Nευρικότητα και διακυμάνσεις κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Wall Street με την ψηφοφορία για το νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πτώση πετρελαίου. Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τη δεύτερη ψηφοφορία στο Κογκρέσο αναφορικά με το αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι μια νέα απόρριψη θα λειτουργήσει αρνητικά για την πορεία των διεθνών αγορών.

Το νέο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων υψηλότερο όριο κρατικής διασφάλισης επί των τραπεζικών καταθέσεων, στα 250.000 δολάρια, από 100.000 πριν, όπως επίσης φοροαπαλλαγές για εταιρίες και ιδιώτες, αναφέρουν δημοσιεύματα τύπου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των κυριοτέρων τραπεζικών ομίλων. Η Citigroup σημείωσε άνοδο άνω του 10%, η JP Morgan ενισχύθηκε 4,1%, η Goldma Sachs 4,5%.

Ανοδο που ξεπέρασε το 70% κατέγραψε και η μετοχή της National City με αφορμή την έντονη φημολογία ότι η τράπεζα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αντίθετα πιέσεις δέχθηκαν «τεχνολογικές» μετοχές όπως η IBM, η eBay, η Intel και η Oracle. Πτώση και για τη μετοχή της General Electric παρά τη συμφωνία για αγορά μεριδίου της εταιρίας από το Warren Buffett.

Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε υψηλή διακύμανση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 2,2%, στα 95,9 δολάρια. Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε από τα 102,8 έως τα 95,9 δολάρια.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις ο βιομηχανικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 43,5 το Σεπτέμβριο έναντι εκτιμήσεων για πτώση στο 45. Τον ίδιο μήνα οι νέες θέσεις εργασίας υποχώρησαν 8.000 σύμφωνα με τη μέτρηση του ινστιτούτου ADP.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι τίτλοι των National City, Wachovia, General Electric, ενώ στο Nasdaq οι μετοχές των Powershares, Microsoft και Sirius.

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 10.831 μονάδες με πτώση 0,18%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,07%, στις 2.069 μονάδες. Απώλειες 0,32% για τον S&P 500, στις 1.161 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 3,5%, στα 8,6 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 2,4%, στα 8,4 δολάρια. Πτώση 0,5% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 22,1 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 1,17%, στις 4.959 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,56%, στις 4.054 μονάδες. Πτώση 0,42% για τον DAX 30, στις 5.806 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v