Bούλιαξαν τη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας και τα μαντάτα Πάουελ

Το βαρίδι Nvidia και το δυσοίωνο μήνυμα Πάουελ βύθισαν τους δείκτες. Στο 4,28% υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Πάνω από τις 3.350 δολάρια ο χρυσός. Ανοδος για το Brent, απώλειες για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Bούλιαξαν τη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας και τα μαντάτα Πάουελ

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικές μετοχές, αφού ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να υπονομεύσουν την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Παράλληλα, καθοδικές πιέσεις άσκησε η προειδοποίηση της Nvidia για τον αντίκτυπο από το φρένο που έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εξαγωγές τσιπ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,73% στις 39.669 μονάδες, ο Nasdaq βούτηξε 3,07% χαμηλότερα στις 16.307 μονάδες και o S&P 500 σημείωσε πτώση 2,24% στις 5.275 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης φλέρταρε με το φάσμα της bear market, ενώ οι μετοχές της Nvidia βυθίστηκαν 7%. Αντίστοιχη βουτιά έκανε και η AMD.

H Nvidia ανέφερε ότι το τσιπ H20, το οποίο είναι προσαρμοσμένο για την κινεζική αγορά ώστε να συμμορφώνεται με τους εξαγωγικούς ελέγχους που ήδη εμποδίζουν την πώληση των πιο ισχυρών τσιπ της, θα απαιτεί πλέον ειδική άδεια για να πωληθεί σε πελάτες εκεί. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η κίνηση αναμένεται να της προκαλέσει πλήγμα 5,5 δισ. δολαρίων

Η μετοχή δέχθηκε πίεση μετά την πληροφορία ότι η κυβέρνηση Τραμπ παίρνει μέτρα κατά της κινεζικής startup DeepSeek, στην οποία η Nvidia παρέχει τσιπ.

Οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται ότι επιβραδύνεται.

«Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και τα καθοδικά ρίσκα, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Αλλά τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη έχει κατεβάσει ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τον ισχυρό ρυθμό του προηγούμενου έτους», τόνισε σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγου. 

Οπως υποστήριξε, ο αντίκτυπος της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν. 

Ο Πάουελ είπε ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να περιπλέξουν την ικανότητα της Fed να επηρεάσει τον πληθωρισμό, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το ζήτημα της απασχόλησης. Οπως είπε, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα επιχειρήσουν να βρουν μια ισορροπία στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι «χωρίς σταθερότητα τιμών δεν μπορούμε να επιτύχουμε μακρές περιόδους ισχυρής απασχόλησης».

Προς το παρόν, τόνισε ο επικεφαλής της Fed, η αγορά εργασίας βρίσκεται «σε πολύ καλή θέση», με την προσφορά και τη ζήτηση να πέφτουν παράλληλα – σχόλια που μπορεί να απογοήτευσαν επενδυτές που ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργούσε σύντομα μετά την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας στις αγορές.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 1,3%. Τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο 0,2%.  Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις κινήθηκαν 0,5% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης 0,3%. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,3% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, μετά από την ανάκαμψη 1% που σημείωσε τον Φεβρουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,8% τον Φεβρουάριο. Αυξήθηκε 1,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και επεκτάθηκε κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός έκανε νέο άλμα 3,45% στις 3.352 δολάρια ανά ουγκιά. Το Brent κατέγραψε κέρδη 2,18% στα 66,08 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 5 μονάδες βάσης στο 4,28%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v