Μετά την άνοδο που σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές στο άνοιγμα της συνεδρίασης, αφού η αναπάντεχη εξαίρεση στους δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ώθηση στα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, τα κέρδη μαζεύονται και τα πρόσημα στους δείκτες εναλλάσσονται.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,46% στις 40.399 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,59% στις 5.394 μονάδες και o Nasdaq κινείται υψηλότερα 0,32% στις 17.778 μονάδες.
Η ανησυχία των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την αγορά μετοχών εντάθηκε τον Μάρτιο μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που πυροδότησε ο Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης.
Ο Τραμπ εξαίρεσε τα smartphone, τους υπολογιστές και άλλες συσκευές και εξαρτήματα, όπως ημιαγωγούς, από τους νέους «ανταποδοτικούς» δασμούς, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν αργά την Παρασκευή.
Ωστόσο, δεν παραβλέπεται ότι ο ίδιος ο Τραμπ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ διευκρίνισαν χθες Κυριακή ότι οι εξαιρέσεις δεν είναι μόνιμες, ανατροφοδοτώντας την αβεβαιότητα.
Στο ταμπλό, η Apple έχει κέρδη 2%, η Dell ενισχύεται 4% και η Nvidia γύρισε σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος. Η Goldman Sachs ενισχύεται 2% μετά την ανακοίνωση κερδών για το πρώτο τρίμηνο.
Το τεχνολογικό ριμπάουντ σημειώνεται αφού οι μετοχές των «Magnificent Seven» έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της ανακοίνωσης των δασμών Τραμπ στις αρχές Απριλίου, έχοντας χάσει περίπου 5% από τότε.
Στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street συνεχίζουν να προειδοποιούν για τα όσα έρχονται. Η Beata Manthey της Citigroup κατέβασε τον πήχη για τις αμερικανικές μετοχές και η Morgan Stanley προσγείωσε τις προοπτικές της για τα κέρδη.
Η Apple, κατασκευάστρια των iPhone, ήταν από τα ονόματα που επλήγησαν περισσότερο, με απώλειες 640 δισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία τις τρεις ημέρες συναλλαγών μετά την ανακοίνωση των δασμών.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο ασταθείς που έχουν καταγραφεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE εκτινάχθηκε πάνω από το 50 την Πέμπτη, όταν χάθηκαν ιστορικά κέρδη που σημειώθηκαν μια μέρα νωρίτερα. Την Τετάρτη, η αγορά εκτινάχθηκε αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών για ορισμένους δασμολογικούς συντελεστές, σημειώνοντας το τρίτο μεγαλύτερο κέρδος μίας ημέρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η αναβολή στους δασμούς πλην Κίνας, μαζί με τα σταθερά κέρδη των τραπεζών και την αισιοδοξία για παρέμβαση της Fed (αν χρειαστεί) στο τέλος της εβδομάδας, συνέβαλαν ώστε να τροφοδοτηθούν τα κέρδη στις αμερικανικές μετοχές», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής στην RBC. «Προς το παρόν, αυτό φαίνεται να έχει αντισταθμίσει τις ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με την αγορά ομολόγων και τις ανησυχίες για την ύφεση».
Παρά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, και οι τρεις κύριοι δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος κατά μέσο όρο -5% μετά τις 2 Απριλίου, ημέρα που ανακοινώθηκαν οι ανταποδοτικοί δασμοί.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός έχει απώλειες 0,67% στα 3.222 δολάρια ανά ουγκιά, μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσε την Παρασκευή. Το αργό πετρέλαιο Brent καταγράφει πτώση 0,62% στα 64,36 δολάρια το βαρέλι.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο δεν παρουσιάζει μεταβολή έναντι του ευρώ, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.
Το ευρώ αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής από την αδυναμία του δολαρίου και την επαναξιολόγηση του αμερικανικού νομίσματος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, την περασμένη εβδομάδα, έτρεξε το ταχύτερο ράλι της τελευταίας 15ετίας, φθάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,42%. Τα αμερικανικά ομόλογα παίρνουν πίσω μέρος των μεγάλων απωλειών της περασμένης εβδομάδας,