Wall Street: Ανοδος για τις μετοχές, βουτιά για το πετρέλαιο

Σε ρυθμούς ρεκόρ ξεκινά την εβδομάδα ο τεχνολογικός δείκτης, ενόψει ανακοίνωσης σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων και λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Βουτιά για το πετρέλαιο μετά την «ανακούφιση» από την ήπια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Wall Street: Ανοδος για τις μετοχές, βουτιά για το πετρέλαιο

Σε τροχιά κερδών κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με κεκτημένη ταχύτητα από το τεχνολογικό ράλι που έχει στείλει τον Nasdaq σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,66% στις 42.391 μονάδες. ο Nasdaq κινείται 0,70% υψηλότερα στις 18.648 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,49% στις 5.836 μονάδες.

Παράλληλα, σε γεωπολιτικό φόντο, οι αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν του Σαββατοκύριακου δεν στόχευσαν πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, οδηγώντας σε πετρελαϊκό sell off, με απώλειες έως και 6%.

Η νέα εβδομάδα είναι φορτωμένη σε ανακοινώσεις κερδοφορίας τρίτου τριμήνου, ελάχιστες μέρες μάλιστα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που διεξάγονται στις 5 Νοεμβρίου. Πέντε από τις Magnificent Seven —οι Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Amazon και Apple— έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα.

Αναμένονται επίσης μια σειρά από βασικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όπως η έκθεση για τις θέσεις εργασίας Σεπτεμβρίου, για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης και τον πληθωρισμό PCE, όπως και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τρίτου τριμήνου.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Boeing υποχωρούν περίπου 2% μετά την έναρξη προσφοράς μετοχών προκειμένου η κατασκευάστρια αεροσκαφών, πληττόμενη από απεργία διαρκείας των εργαζομένων και σωρεία ζητημάτων παραγωγής και ασφάλειας, να συγκεντρώσει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Aνοδο 1,7% σημειώνει το Βitcoin αισιοδοξώντας ότι ενόψει εκλογών θα αγγίξει τα 70.000 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης, στο 4,26%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου Brent βουτά 5% υψηλότερα, στα 72,2 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,06% στα 2.756 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,081 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v