Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Πτώση σημειώνουν οι δείκτες, μετά το ρεκόρ του Nasdaq. Στο 4,62% σκαρφαλώνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες για τον χρυσό. Συγκρατημένη άνοδος για το Brent. Κέρδη για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Χαμηλότερα κινείται η αμερικανική αγορά την Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για το πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Fed οδηγούν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων και ασκούν πιέσεις στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 38.425 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,73% στις 16.900 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,77% χαμηλότερα στις 5.263 μονάδες.

H πτώση των μετοχών έρχεται καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου ενισχύεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 4,62%. Την Τρίτη, η απόδοση του τίτλου αναφοράς σκαρφάλωσε πάνω από το 4,5% μετά από δημοπρασία ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών που δεν είχε την αναμενόμενη ζήτηση. 

«Οι μετοχές δέχονται πιέσεις σε όλες τις μεγάλες αγορές. Το αφήγημα αρχίζει να χαλάει λίγο, με τη μακροοικονομική συζήτηση να αντανακλά τις ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού», τόνισε ο Άνταμ Κρισαφούλι, ιδρυτής και πρόεδρος της Vital Knowledge.

O Dow Jones υποχώρησε πάνω από 200 μονάδες την Τρίτη, μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Ο S&P 500 έκλεισε με οριακές μεταβολές, ενώ ο Nasdaq σκαρφάλωσε σε επίπεδο-ρεκόρ πάνω από τις 17.000 μονάδες χάρη στο ράλι της Nvidia. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της Fed η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές Απριλίου ώς τα μέσα Μαΐου αλλά οι επιχειρήσεις έγιναν πιο απαισιόδοξες όσον αφορά το μέλλον ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.

Η περιοδική έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση της οικονομίας έδειξε ακόμα ότι η απασχόληση εξακολουθεί να κατεβάζει ταχύτητα.

«Η οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο συνέχισε να επεκτείνεται αν και δεν ήταν οι συνθήκες ίδιες σε κάθε περιφέρεια και οικονομικό τομέα» αναφέρεται στη Beige Book, που περιλαμβάνει έρευνα σε επιχειρήσεις και στις 12 περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας. «Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίες έγιναν ελαφρώς πιο απαισιόδοξες εν μέσω δημοσιευμάτων για αύξηση της αβεβαιότητας» σημειώνεται.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent καταγράφει άνοδο 0,3% στα 84,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,5% στα 2.344 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,083 δολ./ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v