Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street μετά την απασχόληση

Επιστροφή των αγοραστών στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να καταγράφει ισχυρή άνοδο 1,2% και τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες. Στο 4,37% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό.

Κέρδη στη Wall Street μετά την απασχόληση

Κέρδη στην Wall Street καθώς μπορεί η απασχόληση να εμφανίστηκε ισχυρή στις ΗΠΑ ωστόσο δεν προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε οριακά.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 303.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο από 270.000 τον Φεβρουάριο και 256.000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν «βουτιά» στις 200.000 θέσεις εργασίας.

«Το σημαντικό στοιχείο είναι το μέσο ωρομίσθιο, ο ρυθμός αύξησης του οποίου έχει πέσει στο 4,1% σε ετήσια βάση, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021», δήλωσε στο Reuters ο CEO και υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη Waddel & Associates, Ντέιβιντ Γουάντγουελ. «Οπότε η έκθεση για την απασχόληση ήταν "καυτή", αλλά ήταν μια έκθεση που έδειξε επιβράδυνση του πληθωρισμού και για αυτό μπορεί να τη χωνέψει η αγορά. Δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι», πρόσθεσε.

«Η έκθεση υπογραμμίζει την δυναμική της αγοράς εργασίας στο ευρύτερο πλαίσιο μιας αμερικανικής οικονομίας που σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανθεκτική στον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων», δήλωσε ο Joe Gaffoglio, πρόεδρος της Mutual of America Capital Management.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,80% ή 307 μονάδες στις 38.904, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,14% στις 5.204 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,24% στις 16.248 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,9%) και Amazon (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,5%) και McDonalds (-0,8%).

"Αν και οι μειώσεις επιτοκίων μπορεί να μην έρθουν τόσο γρήγορα όσο ανέμεναν οι αγορές και οι επενδυτές, η Fed δεν θα επικεντρωθεί στα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική", τόνισε στο Bloomberg o Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,37% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,72%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,2% στα 86,75 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,6% στα 2.345 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v