Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε η Wall Street μετά τον Πάουελ

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο σερί πτώσεις. «Τρενάκι του τρόμου» για τη μετοχή της NY Community Bancorp. Στο 4,11% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέο ρεκόρ για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Ανέκαμψε η Wall Street μετά τον Πάουελ

Κέρδη στη Wall Street μετά την δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι πιθανότατα τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.

«Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Αλλά το οικονομικό outlook παραμένει αβέβαιο και η πρόοδος προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι εξασφαλισμένη», επισήμανε.

Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε 0,20% ή 75 μονάδες στις 38.661, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 5.104 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 16.031 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,9%) και IBM (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,6%) και Verizon (-1%).

Επιπλέον, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας NY Community Bancorp σημείωσε "άλμα" 8% μετά την ανακοίνωση ότι άντλησε κεφάλαια πάνω από 1 δισ. δολάρια και ότι προέβη σε αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα η μετοχή της NY Community Bancorp είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως και 42%. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της WSJ που ανέφερε ότι η τράπεζα επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της στο εμπορικό real estate.

Στο μεταξύ, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκαν τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τα υψηλά επιτόκια.

Οι νέες θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ADP, κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, από 111.000 τον Ιανουάριο και κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 150.000.

Επιπλέον στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από την Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία ανέβασε ελαφρώς ταχύτητες στις αρχές του 2024.

Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,11% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 79,03 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 2.152 δολ./oz, πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0897 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v