Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν στα ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τους S&P 500 και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Στο 4,18% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Μια ανάσα από τα 2.100 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Επιμένουν στα ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street στον απόηχο της μείωσης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι με βάση το outlook για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα.

«Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πιέσεις στις τιμές», τόνισε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Τόμας Μπάρκιν την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς πότε θα είναι η Fed σε θέση να μειώσει τα επιτόκια

«Θα δούμε» ανέφερε ο Μπάρκιν σε συνέντευξή του στο CNBC όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% ή 90 μονάδες στις 39.087, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,80% στις 5.137 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,14% στις 16.274 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο τεχνολογικός δείκτης έπιασε νέο ιστορικό ψηλό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (+2,6%) και Amgen (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,7%) και Nike (-1,4%).

Παράλληλα, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας New York Community Bancorp «βούλιαξε» 26% μετά την ανακοίνωση αλλαγής της διοίκησης (νέος πρόεδρος και CEO o Alessandro Dinello) και την αποκάλυψη προβλημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης PMI του ινστιτούτου ISM διολίσθησε 1,3 μονάδες στις 47,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας από το υψηλό 15 μηνών στο οποίο είχε βρεθεί τον Ιανουάριο. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,18% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,53%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,2% στα 79,78 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9% στα 2.094 δολ./oz, πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0840 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v