Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον βιομηχανικό δείκτη να σημειώνει τρίτο σερί ιστορικό υψηλό. Στο 3,94% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Χαμηλότερα κινήθηκαν πετρέλαιο και χρυσός. Ανέκαμψε το δολάριο.

Wall Street: Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones

Άνοδος στις Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια.

«Οι μειώσεις επιτοκίων δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αυτή τη στιγμή για τη Fed», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.

«Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Γουίλιαμς. «Είμαστε επικεντρωμένοι στο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο, όπως είπε ο Πάουελ, είναι το αν η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική για να διασφαλίσει την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%. Αυτό είναι το ερώτημα για μας», τόνισε.

O Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,15% ή 56 μονάδες στις 36.204, o Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,35% στις 14.813 μονάδες ενώ ο S&P 500 κινήθηκε οριακά χαμηλότερα  0,01% στις 4.719 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,8%) και Intel (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,5%) και McDonalds (-1,4%).

Η Wall Street σημείωσε ράλι αυτή την εβδομάδα, μετά την παραδοχή της Fed ότι η μάχη με τον πληθωρισμό φέρνει αποτέλεσμα και το σήμα στις αγορές για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Ειδικότερα, στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 2,8%, ο S&P 500 2,5% και ο Nasdaq 2,9%. 

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη βούτηξε 24 μονάδες τον Δεκέμβριο, στις -14,5 μονάδες. To επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 4 μονάδες.
Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,94% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,45%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,1% στα 71,49 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 2.032 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% έναντι του ευρώ, στο 1,0903 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v