Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύει τα κέρδη της η Wall Street

Φρένο μετά την κούρσα, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τον αντίκτυπο από τα ισχυρά κέρδη, τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων. Εκτοξεύονται αργό και χρυσός, βουτά το δολάριο, κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς.

Μαζεύει τα κέρδη της η Wall Street

Το ράλι των μετοχών έχασε τη φόρα του μετά τα μισά της συνεδρίασης, αφού τα κέρδη άγγιξαν πιθανώς τα όριά τους και ήρθε η ώρα οι επενδυτές να καρπωθούν τα οφέλη.

Ο Dow Jones παραμένει ωστόσο σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τις 37.000 μονάδες για πρώτη φορά από χτες, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 4%. Tα στοιχεία-έκπληξη για τις λιανικές πωλήσεις και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έδωσαν στους επενδυτές περαιτέρω εμπιστοσύνη ότι το 2024 θα φέρει ήπια οικονομική προσγείωση.

Ο Dow Jones φρέναρε και σημειώνει πλέον οριακή άνοδο 0,08% στις 37.120 μονάδες, ο S&P 500 πιάνει αρνητικό έδαφος στο -0,02% στις 4.706 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,26% στις 14.695 μονάδες.

Η Wall Street έλαβε ώθηση νωρίτερα από νέα οικονομικά στοιχεία που τροφοδοτούν τις ελπίδες για ήπια προσγείωση. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, έναντι προβλέψεων για μείωση 0,1%, στο τελευταίο σημάδι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές εν μέσω της εορταστικής περιόδου αγορών. 

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έπεσε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς οι traders στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων το 2024. Το άλμα του Dow την Τετάρτη, που οδήγησε σε ρεκόρ πάνω από τις 37.000 μονάδες, ακολούθησε την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς ότι ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος.

Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ράλι που κάνει το ευρώ, ύστερα και από τις ενδείξεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα στοιχήματα για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρα.

«Η Fed έδωσε το περιθώριο που περιμέναμε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», έγραψε ο Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America. «Δεν περιμέναμε ότι η Fed θα κινηθεί προς την απόλυτη χαλάρωση, αλλά ότι θα διατηρηθεί σε μια πιο ισορροπημένη αντίδραση. Αυτό ακριβώς έκανε».

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έφτασαν επίσης νέα υψηλά 52 εβδομάδων χθες Τετάρτη. Ο S&P απέχει μόλις 2% από το κλείσιμο-ρεκόρ όλων των εποχών, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq απέχει 9% από το αντίστοιχο υψηλό του και 10% από το ενδοημερήσιο ρεκόρ.

Στο ταμπλό, άνοδο πάνω από 2% έπιασε η μετοχή της Intel, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας επεξεργαστών προσωπικών υπολογιστών, αφού ανακοίνωσε νέα μικροτσίπ για υπολογιστές και data centers που ελπίζει ότι θα της δώσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ακμάζουσα αγοράς τεχνητής νοημοσύνης.

Από την άλλη, η Adobe βουτά 6% αφού έδωσε αρκετά χλιαρή προοπτική για τις πωλήσεις του 2024, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν ότι νέα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα ενίσχυαν γρήγορα τα αποτελέσματα της εταιρείας λογισμικού.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο εκτοξεύεται 4,00% στα 72,25 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός κάνει άλμα 2,43% στα 2.045 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βουτά 1% έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει κέρδη έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0983 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,93%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v