Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το άλμα στις αποδόσεις των treasuries ρίχνει τη Wall Street

Βουτιά πάνω από 2% για τον Nasdaq, μετά την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο υψηλό 16 ετών του 4,8%. Χάνει τα κέρδη του έτους ο Dow Jones. Απώλειες και στις ευρωαγορές. Μικρά κέρδη για το δολάριο. Υποχωρεί ο χρυσός. Οριακές κινήσεις για το αργό.

Το άλμα στις αποδόσεις των treasuries ρίχνει τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη καθώς οι προοπτικές διατήρησης των επιτοκίων της Fed σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί τις αποδόσεις των treasuries σε νέο υψηλό 16 ετών, ασκώντας πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,5% στις 32.919 μονάδες, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος για το έτος. Ο Nasdaq κινείται 2,3% χαμηλότερα στις 13.024 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,68% στις 4.216 μονάδες.

Oι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 9,6 εκατ. από το χαμηλό δύο ετών των 8,9 εκατ. τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια.

H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 11 μονάδων βάσης στο 4,8%, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό 16 ετών. 

Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο εξάμηνο που στηρίχτηκε στον ενθουσιασμό για την εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και το εντυπωσιακό ράλι του Nasdaq, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα αρχίσουν να χάνουν momentum καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις. 

«Είμαστε στη μέση μιας ιστορικής κίνησης στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράσελ, υπεύθυνος στρατηγικής στην TradeStation.

Oι δείκτες έκλεισαν με οριακές απώλειες τη Δευτέρα, με τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, οι οποίες επηρεάζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, να καταγράφουν βαριές απώλειες.

Αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη Δευτέρα και την Τρίτη την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο διάστημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις φέτος. 

Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο βρίσκονται στο 26% και στο 45% τον Δεκέμβριο, με βάση τις τοποθετήσεις των traders στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,8% στις 441 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DΑΧ χάνει 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,9%, στη Μαδρίτη ο IBEX βουτάει 1,35% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,28%. 

Ο δείκτης MSCI All-World Index κινείται 0,3% χαμηλότερα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,54% στα 89,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει απώλειες 0,34% στα 1.840 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρή άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,047 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Airbnb βουτάει 2,8%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής από την Keybanc σε «sector weight».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v