Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Moody’s έριξε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την υποβάθμιση 10 αμερικανικών τραπεζών. Στο 4,03% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πάνω από τα 83 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

H Moody’s έριξε τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς η υποβάθμιση αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s οδήγησε σε συγκρατημένες ρευστοποιήσεις τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα τραπεζών ενώ έθεσε έξι κολοσσούς του τραπεζικού τομέα, ανάμεσά τους τις Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, υπό παρακολούθηση ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους.

Επιπλέον, η Moody’s προειδοποίησε πως μπορεί να υποβαθμίσει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες, εξηγώντας πως η πιστοληπτική τους ικανότητα θα δοκιμαστεί από τους χρηματοδοτικούς κινδύνους και τη χαμηλότερη κερδοφορία τους.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,45% ή 158 μονάδες στις 35.314, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,42% στις 4.499 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,79% στις 13.884 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Amgen (+3,1%) και Walt Disney (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,1%) και Salesforce (-1,9%).

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων επιτοκίων.

«Αν δεν υπάρξουν κάποια ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία τώρα και στα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει να δράσουν» υπογράμμισε ο Χάρκερ σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια.

Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα 65,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 4,1% σε σχέση με τον Μάιο.

Οι εξαγωγές διολίσθησαν 0,1% σε μηνιαία βάση στα 247,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 1% χαμηλότερα στα 313 δισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 117,7 δισ. δολάρια ή 22,3%.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,03% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,76%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,3% στα 83,03 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.959 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0958 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v