Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tον Nasdaq έβαλαν στο στόχαστρο οι πωλητές στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με τον Nasdaq να βουτάει πάνω από 2%. Στο 4,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Οριακές κινήσεις για το αργό και τον χρυσό.

Tον Nasdaq έβαλαν στο στόχαστρο οι πωλητές στη Wall Street

Mεγάλη πτώση σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch και ενώ τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου των εισηγμένων παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,4% στις 35.481 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,3% χαμηλότερα στις 13.951 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,2% στις 4.521 μονάδες. 

Η Fitch υποβάθμισε τις ΗΠΑ από το «AAA», ένα επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν τουλάχιστον από το 1994. Η κίνηση έρχεται μετά τις μεγάλες πολιτικές μάχες για τον δανεισμό της χώρας και τις επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις για την αύξηση του ορίου χρέους. Ενώ το πιο πρόσφατο νομοθετικό αδιέξοδο επιλύθηκε, παραμένει ένα πιθανό ζήτημα ανησυχίας στο μέλλον.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με τους ομοτίμους με βαθμολογία «ΑΑ» και «ΑΑΑ» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Fitch είχε προειδοποιήσει στις 24 Μαΐου ότι υπήρχε κίνδυνος υποβάθμισης. Οι ΗΠΑ αξιολογούνται πλέον με AA+ από την Fitch, ένα βήμα κάτω από το AAA, και ο οίκος έχει «σταθερή προοπτική» για τη χώρα.

«Οι αγορές θα χρειαστούν κάποιον χρόνο για να χωνέψουν τα νέα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ally Invest Securities στο Marketwatch. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αναμένει η υποβάθμιση να προκαλέσει μακροπρόθεσμο πλήγμα στην αγορά μετοχών. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 324.000 τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 175.000. Τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί 455.000 θέσεις εργασίας. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στα 81,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,16% στα 1.981 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,096 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδσοη του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 4,1%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v