Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Συγκρατημένες απώλειες για τους Dow Jones και S&P 500 ενώ σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Nasdaq. Στο 3,71% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Σε χαμηλό τριών μηνών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Πτώση για τους Dow Jones και S&P 500 μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για περισσότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που μεταξύ άλλων είναι πιθανό να περιλαμβάνει επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων, ακόμα και σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσει ένα «έτος συρρίκνωσης και ευρωπαϊκή ύφεση το 2024», σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Όπως σημειώνει το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού, οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν κόκκινα λαμπάκια» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,22% ή 73 μονάδες στις 33.853, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 4.376 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 13.591 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+1,2%) και Salesforce (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-2,5%) και Home Depot (-2,2%).

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Nvidia (-1,8%) και AMD (-0,2%) μετά από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ κατάλληλων για την τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα», ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.

Στο μεταξύ, πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,71% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,72%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,8% στα 69,56 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό τριών μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,1% στα 1.922 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0915 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v