Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη, ο κορωνοιός μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ήδη έχουν ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Κίνα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα, με ένα οργισμένο tweet, τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors να ξεκινήσουν «αμέσως» την κατασκευή αναπνευστήρων για να ανταποκριθεί η χώρα στην επιδημία του νέου κορονοϊού.
Επιπλέον ο αρνητικός αντίχτυπος από την εξάπλωση του κορωνοϊού, άρχισε ήδη να αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ καθώς μετά τα απογοητευτικά στοιχεία στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σχεδόν σε χαμηλό τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο υποχώρησε στις 89,1 μονάδες από 101 τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, όπως αναμενόταν, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή το πακέτο τόνωσης των $2 τρισ., το οποίο είχε περάσει την Τετάρτη από τη Γερουσία.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το νομοσχέδιο θα σταλεί σήμερα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 4,06% ή 915 μονάδες στις 21.636, ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,37% στις 2.541 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,79% στις 7.502 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις ο βιομηχανικός δείκτης είχε κερδίσει 20% και είχε επιστρέψει πάνω από τις 22.000 μονάδες.
Συνολικά, στην εβδομάδα ο Dow Jones σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο από το 1938.
Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Boeing (-10,2%) και Chevron (-7,7%) ενώ άνοδο σημείωσαν μόνο οι Procter & Gamble (+2,8%) και Travelers (+1,3%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δώδεκα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,72%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,8% στα 21,51 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,6% στα 1.625 δολ./oz.
Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο υποχώρησε 5% και ο χρυσός κέρδισε 9,5%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1124 δολ. από 1,1034 την προηγούμενη μέρα.