Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 9,4% στις 20.333 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 7,4% υψηλότερα στις 7.366 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 8,5% στις 2.427 μονάδες.
Η Washington Post μετέδωσε ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων περίπου $2 τρισ., ώστε να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού.
Τη Δευτέρα, τα μέλη του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.
Σήμερα, ο επικεφαλής της μειονότητας τον Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι είχε «πολύ καλές» συζητήσεις με τον κ. Μνούτσιν και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν.
«Οι πολιτικές διαμάχες στις ΗΠΑ δεν επέτρεψαν ως τώρα να ανακοινωθεί κάποιο πακέτο τόνωσης, αλλά οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι», έγραψε αναλυτής της CMC Market σε σημείωμα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 3% παρά την ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές στοιχείων ενεργητικού και ότι θα ξεκινήσει να αγοράζει και εταιρικά ομόλογα.
Eν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα έχει λάβει στήριξη και από τις ενδείξεις ότι στην Ευρώπη η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία.
Tα στοιχεία της IHS Markit για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο επιβεβαίωσαν πάντως τις εκτιμήσεις για σφοδρό χτύπημα του κορωνοϊού στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) κατέγραψε πτώση 9,1%, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, βουτώντας στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 40,5 μονάδων.
To πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από ότι σε αυτόν της μεταποίησης.
Ο δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε 10,3% στις 39,1 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Μικρότερη πτώση 1,5% σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 49,2 μονάδες, το οποίο συνιστά χαμηλό δέκα ετών.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνεχίζει το ράλι για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Το πολύτιμο μέταλλο πραγματοποιεί άλμα 6,8% στα 1.670 δολάρια ανά ουγγιά. Τη Δευτέρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία.
Ανοδικά κινείται και το αργό πετρέλαιο. Το συμβόλαιο της αμερικανικής ποικιλίας ενισχύεται 3,2% στα 24,11 δολάρια.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,85%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,083 δολ./ευρώ.
Στο ταμπλό, ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές των πετρελαϊκών και των τραπεζών. Η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύεται 11% στα 35 δολάρια, ενώ η μετοχή της Chevron σημειώνει άνοδο 18%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.
Άνοδο πάνω από 11% καταγράφουν οι μετοχές της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Iσχυρά κέρδη σημείωσαν και οι ευρωαγορές. O δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 8,4% στις 304 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 9% στις 5.446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 10,98% στις 9.700 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 8,39% στις 4.242 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 8,93% στις 16.948 μονάδες.
Αλμα έκαναν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με κέρδη 7%, ο ASX στην Αυστραλία κατά 4,1%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κατά 2,3% και ο Shenzen επίσης, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατά 4,3% και στη Νότια Κορέα ο KOSPI κατά 8,6%.